Vem kokar kaffe numera?

Textstorlek:

I helgen stötte jag och den bättre hälften på en rolig sak i en butik som säljer elektronik och vitvaror.
I en butik som bär namnet som en synonym till stor. Kryptiskt kanske men lite hjärngympa skadar inte. Hur som helst fanns prylen alldeles vid ingången så den gick inte att missa. Det var en liten bil i plast med en lång antenn så första tanken var en radiostyrd bil.

Men skenet bedrog. Tittade man närmare på bilden på asken bilen skulle ligga i låg där en naken kvinna på mage med bilen på axlarna. Det var helt enkelt en massage-apparat. Jag vet inte hur det hela fungerar men jag antar att någon måste styra fordonet på något vis. Eller fungerar den som en robotgräsklippare att när den når armhålorna så vänder den.

Jag kände på tingesten och förvånades över hur lätt den var. Hur skall den kunna massera, undrade vi? Och så undrar man varför inte en helt vanlig radiostyrd bil skulle duga som massageapparat? Att ingen kommit på det tidigare. Man hittar helt enkelt på ett nytt namn på leksaken – massagebil – och en ny kundkrets är nådd. Det enda man behöver lägga ned pengar på som tillverkare är att designa en ny kartong och flytta den från leksaksavdelningen till avdelningen för locktänger och hårfönar.

Det där skulle man kunna göra med fler prylar om man tänker efter. En radiostyrd helikopter skulle exempelvis kunna bli en elvisp med rätt namn. En sådan där mackapär som man klipper näshår med skulle kunna bli en penn-vässare eller varför inte en kloklippare till hunden. Ja, möjligheterna är oändliga. Fast å andra sidan, vem använder blyertspennor i dag?

Vi fortsatte att gå runt i butiken och förundrades över alla olika kaffemaskiner som det finns att välja på i dag.

Om man inte visste bättre skulle man aldrig kunna gissa att det är maskiner som det kommer kaffe ur. Ja, kaffe och kaffe, nåt brunt med kaffesmak kommer i alla fall ut fast med konstiga utländska namn. Och så skall man dricka det ur äggkoppar. Vanliga bryggare och perkulatorer är förpassade till nostalgihyllan. Prova att fråga efter en kaffepanna får ni se. Säger man kokkaffe ser den unga expediten ut som ett frågetecken.

Nej, man skulle gå med i Lasse Åbergs förening ”Nödbroms, förening för framsynta bakåtsträvare”. Han startade den tillsammans med Sture Hegerfors, president i Svenska serieakademin. Ingen av dem har vare sig mobiltelefon eller körkort. De påstår inte att de är teknikfientliga utan helt enkelt teknikavvaktande. Och de är ändå framgångsrika.
Ja, jag tror jag blir medlem.

Och det är sant så som de så riktigt säger att tekniken som skulle underlätta har blivit precis tvärtom. Vi är tillgängliga överallt och att vi lever i ett höghastighetssamhälle vilket gjort att människor blir utbrända, stressade och sjuka.

Och hur blev det så? Jo, därför att ingen längre har ro att vänta på att kokkaffet skall koka upp.

Åk till Stockholm får ni se. Där går alla omkring med en plastmugg i näven. De hinner inte sitta ned och fika. Tror de.