Viktigt med skydd vid skidåkning

Textstorlek:

​Nästa vecka är det dags för sportlov för länets barn. Allt fler skadar sig under skidsemestern. De allra flesta är barn. 
De större försäkringsbolagen lyfter fram hur viktigt det är med förebyggande åtgärder som att använda hjälm, ryggskydd och handledsskydd.
– Försäljningen av det ökar inför sportlovet, säger Tobias Bäckegren säljare på Intersport i Sala.

Det finns tre nyckelfaktorer för att minska risken för olyckor i skidbacken, säger Marie Stenmalm, med 20 års erfarenhet som skidlärare och ansvarig för Skistars skidskola i Sälen:

• Kontrollera att utrustning och alla inställningar är som de ska.

• Ha kontroll på farten och håll avstånd till de andra i backen. På så vis kan man snabbt stanna om någon trillar framför en i backen.

– Många gillar hög fart, men man får absolut inte åka störtlopp i backen, utan svänga och hålla uppsikt framåt. Och om man ramlar ska man snabbt ta sig undan, säger hon och fortsätter:

– Jag brukar säga: ”ta det lugnt första åket och åk aldrig sista åket”. Börjar man känna sig trött i benen är det risk för skador.

Mellan 11 000 och 12 000 svenskar skadar sig så allvarligt i skidbacken varje år att de behöver uppsöka sjukvård. En ökning med 20 procent mellan 2007 och 2014 enligt uppgifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Drygt 60 procent av de som skadas är barn. Oftast handlar det om vrickningar och frakturer i ben eller handleder.

De större försäkringsbolagen lyfter ofta fram vikten av förebyggande åtgärder, som att alltid ha hjälm, ryggskydd och handledsskydd. Särskilt vid snowboardåkning är handledsfrakturer en av de vanligaste skadorna

– I dag är det en trend att ha hjälm och ryggskydd, det var inte alls lika vanligt för 15 år sedan. Men hur man beter sig i backen kan förebygga olyckor minst lika mycket, säger Marie Stenmalm.

Förutom skidolyckor är det också vanligt med pulkaolyckor. Hälften av alla barn använder alltid eller ofta hjälm i pulkabacken, uppger försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Men även utanför Sverige sker olyckorna. Förra året skadade sig 600 svenskar så allvarligt på skidsemester utomlands att de behövde söka hjälp hos SOS International. Under de senaste åren har det skett en liten ökning för varje år.

Ett bra skydd är alltså viktigt och innan sportlovet ökar försäljningen av dessa, det vittnar Tobias Bäckegren som är säljare på Intersport i Sala om.

– Ja, det är många som åker bort på lovet. Försäljningen ökar lite mer. Man märker att fler kollar på skydd, och allt till alpint i butiken, säger han.

Att skydda sig är viktigt för att undvika skador.

– Hjälm är steg ett och så är det bra med ryggskydd som hjälper mot många skador om man kör omkull, säger Tobias Bäckegren.

Och det finns olika hjälmar att välja på.

– Mips (Multidirectional impact protection) skidhjälmar har en teknik som skyddar mot rotationsvåld. Det är det bästa man kan ha på huvudet, rekommenderar Tobias Bäckegren.

– Sedan ska hjälmarna sitta bra så de inte flyger av, säger han.

Cecilia Eriksson
Ella Sundström/TT

 

Fakta Skidolyckor

Ungefär 10 000 skadar sig i skidbackar varje år och behöver uppsöka sjukvård – men personer som skadat sig och uppsöker en vårdcentral ingår inte i den siffran. Utifrån de data som finns kan dessa slutsater dras:
Ungefär 6 av 10 skadade är barn.
4 av 10 drabbas av en fraktur.
Omkring 8 av 10 skador är orsakade av något sorts fall.
Övriga olyckor handlar bland annat om akut överbelastning och krockar med föremål eller annan person.

Källa: Socialstyrelsen