Dags att ta fram våffeljärnet

Hälsovåfflor gjorda av dinkelmjöl och havrekli. Foto: Arlaköket
Textstorlek:

Nu på lördag infaller våffel­dagen, det vill säga Marie bebådelsedag.
Att man just förknippar denna dag med våffel­ätande är höljt i dunkel. Troligen handlar det om en språkförbistring eller ett hörfel någon gång under historiens gång. Men får man goda våfflor serverade är det ingen idé att grubbla över det där. Här kommer i alla fall lite olika recept på våfflor – varför inte chokladvåfflor till kaffet eller hälsovåfflor som alternativ till vanliga våfflor.

Chokladvåfflor

Chokladvåfflor är gott till starkt kaffe efter en lättare middag. Sikta florsocker över chokladvåfflorna, strö hackad choklad och servera med en klick grädde. 8 portioner.

Ingredienser:

3 dl vetemjöl

1/2 dl kakao

1/2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 krm salt

3 dl vispgrädde

2 1/2 dl iskallt vatten

Tillbehör:

florsocker

vispad vispgrädde

flisad mörk choklad

färsk mynta

Gör så här:

Blanda mjöl, kakao, socker, vaniljsocker och salt. Vispa grädden. Häll i vattnet och hälften av grädden, vispa till en slät smet. Vänd ner resten av grädden i smeten. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med lite smör. Häll i smet och grädda våfflorna bruna. Sikta över florsocker. Servera våfflorna direkt med vispad grädde och flisad choklad. Garnera eventuellt med färsk mynta.

 

Våfflor med vispad kardemummakräm

Superlyxigt mellanmål eller till brunch. Nygräddade frasiga våfflor med kardemummakräm gjord på crème fraîche ihop med rårörda jordgubbar. 4 portioner.

Ingredienser:

100 g smör

2 1/2 dl mjölk

2 ägg

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk strösocker

2 dl mineralvatten

Vispad kardemummakräm:

2 dl crème fraiche

1/2 tsk stötta kardemummakärnor

1/2 dl florsocker

Rårörda jordgubbar:

225 g jordgubbar

1 dl florsocker

Gör så här:

Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och socker. Vispa ner mjölblandningen i mjölksmeten till en slät smet. Tillsätt nästan allt smör och vatten. Värm ett våffeljärn och pensla med resten av smöret.
Grädda våfflorna gyllenbruna. Vispa crème fraiche fluffig, tillsätt kardemumma och socker. Rör jordgubbarna med florsocker tills florsockret har löst upp sig. Servera vispad kardemummakräm till våfflorna med rårörda jordgubbar.

 

VåffelsnIttar med hasselnötter och dulce de leche

Underbara våffelsnittar med extra allt – sött, salt och syrligt. Den karamelliserade mjölken är en extra lyxig kolasås med knäckig smak. 8 portioner.

Ingredienser:

Våffelsmet:

100 g smör

2 dl vetemjöl

1 dl dinkelmjöl

1 msk bakpulver

2 ägg

1 dl Arla Köket syrad grädde 30%

2 1/2 dl kallt vatten

1 burk karamelliserad mjölk à 400 g

1 dl skalade hasselnötter

2 msk olivolja

1 msk flingsalt

2 dl crème fraiche

1/2 dl florsocker

Gör så här:

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt lätt uppvispade ägg, grädde och vatten, vispa till en jämn smet. Rör i det mesta av smöret. Smörj våffeljärnet med resten av smöret och grädda våfflorna. Låt svalna på galler. Sätt ugnen på 175°. Blanda hasselnötter med olja, salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen ca 10 min. Låt kallna och hacka grovt. Vispa crème fraiche med florsocker.

Servera med dulce leche, crème fraiche och toppa med hasselnötterna.

 

Kardemummavåfflor med yoghurt och honung

Våfflor för dig som älskar kardemumma, nötter och honung. Detta recept funkar även att bjuda på till brunch eller dessert. 10 stycken.

Ingredienser:

75 g smör

4 dl siktat dinkelmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 msk strösocker

1 msk malen kardemumma

2 dl mjölk

250 g kvarg lätt

4 ägg

Tillbehör:

2 dl turkisk yoghurt

4 tsk flytande honung

1 dl nötter, t ex valnötter

 

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, bakpulver, salt, socker och kardemumma i en bunke. Vispa i mjölk, kvarg, smör och ägg till en slät smet. Låt smeten och svälla en stund. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör innan första våfflan gräddas. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna. Lägg på en klick matyoghurt, ringla honung över och toppa med nötter.

 

Hälsovåfflor

Riktiga hälsovåfflor (bilden) gjorda av bland annat dinkelmjöl och havrekli. 8 portioner.

Ingredienser:

100 g smör

3 1/2 dl dinkelmjöl

1 dl havrekli

1 1/2 dl rostade solroskärnor

1 dl linfrön

2 krm salt

1 tsk bakpulver

4 1/2 dl mjölk

2 ägg

Tillbehör:

250 g cottage cheese

4 dl blåbär

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, kli, frön, salt och bakpulver. Vispa i mjölk, ägg och smör till en slät smet. Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen första gången med lite smör. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna. Servera dem direkt med cottage cheese och blåbär.

 

Frasvåfflor

Hetta upp våffeljärnet ordentligt innan du gräddar frasvåfflorna och smörj med smör så lossnar de lättare. Lägg de färdiga våfflorna på galler så håller de sig frasiga. 8 portioner.

Ingredienser:

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 dl mjölk

100 g smör, smält

Gör så här:

Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnade smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna och servera med sylt och vispad grädde.

 

Recept: Arlaköket