För miljövänligt kan ställa till det

Textstorlek:

I dagens tidning kan ni läsa om Anders Krasse som valt att leva ett så billigt och enkelt liv som det bara går. I sju års tid har han knappt köpt en pryl. Allt hittar han på bland annat byggarbetsplatser, kläder får han. Fullt fungerande mobiltelefoner och datorer har han fått till skänks.

”Alla vill ha nytt och det begagnade går inte att sälja”.

Det där har jag funderat mycket på. Visst är det bra om prylar återanvänds utan att slängas. Många renoverar sina hus och lagar bilar själva. Ja, till och med bygger sina egna hus. Ni vet, en bra karl reder sig själv. Det är nog inte många med egna hus som skulle erkänna sig som ohändiga. Med alla byggprogram på tv skulle det te sig ”skämmigt”.

Men ändå, om alla skulle resonera så hur blir det då med yrkesfolket? Om alla lagar sina egna bilar och renoverar själva – vad händer med bilmekaniker och snickare? Skulle det bli massarbetslöshet i dessa branscher? Skulle yrkesutbildningar på dessa områden läggas ned med följd att alla lärare blir arbetslösa?

Lite läskigt är det också om man skulle köpa ett hus av en hemmapulare som tror sig vara händig. Hur vet man att el och vatten är korrekt gjort? Det finns ju trots allt en anledning till att det finns hantverkare.

Men man är ju likadan själv. Inte ringer man en hantverkare för minsta lilla grej. Man snickrar till det som behövs.

Bilar ger jag mig dock inte på – det begriper jag ingenting av. Jag fattar exempelvis inte hur folk vågar byta bromsar själva hemma i garaget. Hur vet man att det blir rätt? I mitt fall skulle det vara så att när jag backar ur garaget kommer ofelbart något att ligga kvar på golvet.

Och var den prylen skall sitta har jag glömt för länge sedan.

Det är som med kameror. Stora delar av mitt yrkesverksamma liv har jag jobbat som fotograf. Det verkar i mångas ögon liktydigt med att jag vet hur man bygger en kamera. Många gånger har människor frågat mig både det ena och det andra. Men jag brukar svara som en känd fotograf, vars namn jag glömt, att fotograf är jag men jag säljer inte kameror. Det är väl som med allt yrkesfolk att kunskaperna sitter i ryggmärgen, att förmedla dem är en annan sak.

Men det jag skrev om risken för arbetslöshet bland hantverkare har sedan länge varit verklighet i fotografbranschen. Med kameror i mobiltelefonerna har alla blivit fotografer. Det finns inget proffs som hinner först till en händelse, det är redan någon där med en mobiltelefon – en gör-det-självfotograf. Detta har lett till ”massuppsägningar” av tidningars fotografer. Och bilderna har blivit av samma usla kvalitet som hemmabyggen ofta kan bli.

Och jag funderar över ett samhälle där vi alla delar på saker, från datorer till kalsonger. Nej, kanske inte kalsonger men prylar. Man tröttnar på något och ger bort och tar emot istället för att köpa nytt. En fin tanke, men vart skall alla som tillverkar prylarna ta vägen då ingen efterfrågan finns?

En vara eller inte vara, det är frågan?