Fordonsskatten höjs när bilbonus införs

Textstorlek:

MILJÖ Ett nytt system ger kontantbonus till den som köper en ny miljövänlig bil, men höjd skatt på fordon som släpper ut mycket koldioxid. Samtidigt höjs fordonsskatten för de allra flesta bilar som rullar på vägarna i dag. Motormännen anklagar regeringen för att mörka.

– Man tar från barnfamiljer och ger till företagen, säger organisationens vd Fredrik Daveby.

Regeringen föreslår ett system som bygger på principen om både morot och piska, så kallad bonus malus. Det går ut på att den som köper en ny bil med låga utsläpp får en kontant bonus på upp till 45 000 kronor efter inköpet, medan bilar med höga utsläpp blir straffbeskattade.

Reglerna ska gälla från nästa år och endast för bilar från och med årsmodell 2018.

Dieselbilar med lägre utsläpp kan få fordonsskatten höjd med 730 kronor per år.