Hembygdsföreningarna i april

Textstorlek:

APRIL

Badelunda Hembygdsförening

Lördagen den 1 april kl. 10.30, Café Anund. Brunch hos Bröt-Anund Fallet Engeström. Stefan Simander berättar om tjänstemannen på Riksantikvarieämbetet som stal kulturföremål från kyrkor, bibliotek, myntkabinett och museer över hela landet.

Måndagen den 10 april kl. 19.00, Badelunda Kyrkskola. Berättarafton. Tema: Mitt bästa sommarlov. Välkommen att berätta om dina egna minnen och ta del av andras i trevlig gemenskap och över en kopp kaffe med dopp som föreningen bjuder på!

Fredagen den 14 april kl. 10.00, samling vid Café Anund. Traditionell äggletning vid Anundshög. OBS! Föranmälan till Lisa Frisk via mail. lisa@friskmail.se.
Söndagen den 30 april kl. 20.00, samling vid Café Anund. Valborgsmässofirande och samtidig invigning av det nya besökscentret vid Anundshög. Välkommen till ett storslaget firande med brasa, sång, fyrverkerier, lotterier och chokladhjul. Vårtal och invigningstal av kulturnämndens ordförande Marita Öberg Molin.

Fagersta Västanfors Hembygdsförening

18 mars – 23 april kl. 11.00–18.00, Handelsboden. Påskpynt och vårnyheter i hela Handelsboden! Här finns även våra vanliga utställningar: 40-talsköket, fri-sören och teatermuseet.

2 april–23 april kl. 11.00–18.00, Handelsboden. Kycklingar! Håll tummarna för att äggen blir befruktade och kycklingarna kläcks som de ska – för i så fall bor de i Handelsboden kring påsk i år igen, på våning två. Välkommen in och titta! Kycklingräknartävling för barn och vuxna.
Lördagen den 8 april 11.00–15.00, Knyppling. Det gamla och komplicerade hantverket knyppling hålls levande i och med denna knyppelgrupp som träffas på hembygdsgården regelbundet under året. Välkommen in att titta, fråga – och har du en egen knyppeldyna är du välkommen att delta!

Torsdagen den 13 april kl. 15.00, ute på området och i Stora Logen. Äggjakten. Den härliga, tokiga, roliga, spännande äggjakten går över området igen! Norrby Teater bjuder in alla barn till en teater, utomhus, som slutar i jakten på gömda ägg som sedan målas inne i Stora Logen. Välkomna alla barn! 10:- och ett ägg per barn.

Måndagen den 17 april kl. 09.00, Stora Logen. Vandringsgudstjänst Annandag Påsk. Välkommen till hembygdsgården där det efter Gudstjänsten finns frukost att köpa till självkostnadspris. Präst, Li Lundberg.

Kolsvaortens hembygdsförening

 Tisdagen den 11 april kl. 19.00, Kolsva bibliotek. Visning av fotografier tagna av Conny Sillén. Du kommer att möta fotografier från 1970-talet tagna i Kolsva med omnejd. Många kända personer och platser… Kom och känn igen dig!

Mesåkers Hembygdsförening

Måndagen den 10 april kl. 18.30, Bygdegården. Medlemsmöte.
Lördagen den 22 april kl. 09.00, Abramsgården. Vårstädning utomhus.
Söndagen den 30 april ca kl. 20.00, Prästhagen. Majbrasan tänds i efter vårkonserten i kyrkan.

Ramnäs Virsbo Hembygdsförening

Onsdagen den 5 april kl. 18.00 i Söderhammar. Sillsexa. Anmälan till Eva 0220-357 27 eller 073-039 20 60 senast 29 mars.
Onsdagen den 26 april kl 16.00. Besök från Tersmedenska och midsommar-pyssel.

Skedvi Berg Hembygdsförening

Fredag–söndag 14 –16 april kl. 10.00–16.00, Mekanikusbostaden. Konst- och kulturrundan. Konstutställning med lokala utställare.
Söndagen den 30 april med start klockan 19.00, Skantzen, Hallstahammar. Valborgsfirande.

Säby Hembygdsförening

Onsdagen den 5 april kl. 14.00, Hembygdslokalen. Trivselträff. Vi dricker kaffe, diskuterar aktuella hembygdsfrågor och fortsätter vår studiecirkel om byggnader och människor.
Onsdagen den 19 april kl. 14.00, Hembygdslokalen. Trivselträff. Vi dricker kaffe, diskuterar aktuella hembygdsfrågor och fortsätter vår studiecirkel om byggnader och människor.

Västerås Hembygdsförening

Onsdagen den 5 april kl. 19.00, Stadsbibliotekets hörsal. Niklas Ulfvenbrand, historiker och doktorand, kommer att berätta om Reformationsriksdagen i Västerås 1527, ett startskott för en av de mest genomgripande förändringarna i vår historia. Niklas är känd i egenskap av guide tillsammans med Rebecca Svensson i Folkhemsturen. I samarbete med Föreningen Norden och Stadsbiblioteket. Inträde 40 kronor, medlemmar gratis.