Kungligt pris till bönder

I Västerfärnebo prisas mjölkbönder med guldmedalj för att de under många år levererat mjölk av högsta kvalitet. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

VÄSTERFÄRNEBO/SALA På måndag belönas mjölkbönderna Lennart och Kristina Jansson från Västerfärnebo med guldmedalj av kungen. Guldmedaljen får de för att de under många år har levererat mjölk av högsta kvalité.

LRF:s guldmedalj delas i år ut till 39 bönder i hela Sverige som har levererat förstklassig mjölk under minst 23 år.

Från Västmanland är det Lennart och Kristina Jansson, från Västerby i Västerfärnebo, som får motta guldmedaljen ur kung Carl Gustafs hand den 27 mars vid en ceremoni i Stockholm.

Lennart och Kristina började som mjölkbönder redan år 1975, då de tog över gården efter Lennarts föräldrar. Då hade de ett 20-tal kor. Men så småningom utökade de till 50 kor.

– Guldmedaljen är en uppskattning och ett kvitto på att vi gjort något bra. Det känns roligt att få den, säger Lennart Jansson i ett pressmeddelande.

Paret Jansson var mjölkbönder ända fram till år 2015 då de beslutade sig för att sälja korna. Det var främst den dåliga lönsamheten som gjorde att de slutade.

– Vi hade resonerat om att sluta och det kändes som rätt tid, säger Lennart Jansson.

Varför har ni lyckats?

– Vi har jobbat på mjölkkvalitén och fött upp egna kalvar, säger Kristina Jansson.

– Det allra viktigaste är att ha ett bra djuröga. Man måste se djurens behov och alltid sätta djurens väl och ve främst. Att hålla djuren friska är a och o. Det kräver ett förebyggande arbete. Man måste ha bra rutiner vid mjölkningen och ge korna bra foder, säger Lennart Jansson.

Kristina svarar på frågan hur det var att jobba med mjölkkor:

– Att jobba med mjölkkor var givande men slitsamt att alltid ha jour, säger hon.

Jobbet har känts viktigt för dem.

– Människor ska ha mat varje dag och då tycker vi att det ska finnas svenskproducerat. Det där har ju gått i vågor, men just nu är det en lite hajp igen och det är bra, även om vi inte får ta del av dem. Men de mjölkbönder som är kvar och investerar idag behöver ett vettigt mjölkpris för att klara sig, säger Lennart Jansson.

Samtidigt som bönderna producerar mat gör de också en insats för landskapet, framhäver Lennart.

– Vi kan importera mat men vi kan inte importera svensk landsbygd. Här blir det snabbt granskog på åkrar och fält om djuren försvinner, säger han.

Vid årsskiftet fanns 36 mjölkgårdar i Västmanland.

Cecilia Eriksson

 

FAKTA GULDMEDALJEN

Guldmedaljen är den högsta utmärkelsen som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriterierna är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år.

Ända sedan starten år 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset.