Tema: Företag

USA-bröllop blir hennes företags stora elddop

Anne-Lie Hallkvist skall i sommar arrangera ett bröllop dit det kommer 150 gäster. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Anne-Lie Hallkvist startade sitt företag för tre år sedan och i sommar kommer hennes elddop. I juni skall hon arrangera sitt första bröllop under företagsnamnet Märkbara bröllop.

Anne-Lie tar emot i sin nyrenoverade och smakfullt inredda lägenhet i Västerås. Att hon gillar styling och inredning går inte att ta miste på.

– Jag har ett intresse av att piffa och dekorera hemma. Och bröllop har jag haft ett intresse för ända sedan jag var liten.

Det är också hemifrån hon driver företaget. Men hon har en fast inkomst genom en halvtidstjänst som ekonomi- och personalansvarig på Västerås diamantborrning.

– Visst vill jag jobba heltid med mitt företag men det känns bra att tjäna pengar via halvtidstjänsten. Det ger lite lugn och ro. Jag vill få upp kundkatalogen i lugn och ro. Jag drev tidigare företaget på heltid men det är jobbigt att sälja in sig hela tiden och allt blir så spretigt.

För att bredda verksamheten har hon också varumärket Märkbara ting. Hon driver alltså företaget under två olika namn vilket har en praktisk betydelse.

– Då kan jag erbjuda enbart bröllop i det ena och styling och företag i det andra. Dessutom var det svårt att hitta på ett gemensamt namn, tycker Anne-Lie.

Hon är västeråsare i själ och hjärta, född som hon är här.

Men hon har växt upp i Hallstahammar och bott i Västerås i omgångar. Nu är det dock den egna lägenheten och företaget som gäller.

– Jag säljer tjänsten jag erbjuder som dekoratör. Vid ett planerat bröllop är jag med från början och fixar allt som har med dekor att göra. Jag ordnar med porslin, bord och dukar, säger Anne-Lie och visar upp en vacker egenhändigt broderad servett.

– Jag broderar allt själv. Förutom servetter blir det bland annat vimplar med text. Det kan vara brudparets namn eller monogram. Kunderna får komma med förslag så det blir personligt. Eller märkbart helt enkelt. Men jag har också en laser som jag använder på trä.

I Hallstahammar arbetade hon på ett liknande företag där hon lärde sig mycket.

Bland annat hade de hand om dekorationerna på Grand Hotel i Stockholm där man arrangerar en bröllopsmässa varje år.

Men Anne-Lie är också utbildad i mode och design på gymnasienivå. Redan där visade sig intresset för bröllop.

– På mitt avslutningsprojekt i gymnasiet valde jag att göra en brudklänning, ler Anne-Lie.

Hon har också knutit till sig samarbetspartners som bland annat en florist som ordnar blomsterarrangemang, en cateringfirma och en fotograf.

Anne-Lie har kontakter både i Västerås och Stockholm då det gäller bröllop. Och hon är i princip inte främmande för någonting.

– Nej, bröllopsparet kan komma med vilka förslag som helst – det är min uppgift att lösa problemen. Och även om man vill ordna med bröllopet själv kan man boka möte med mig och ha en konsultation.

Som så mycket annat har hennes yrke – att designa bröllop – sitt ursprung i USA.

– Det har blivit allt vanligare här i Sverige att man anlitar en sådan som jag. Man vill ha en koordinator för att bara kunna koncentrera sig på själva bröllopet.

Hur hittar man då Anne-Lies företag?

– Det är viktigt med en hemsida men de viktigaste kanalerna är facebook och  instagram. Att vara på alla kanaler är viktigt.

– Alla är på facebook i dag – även företag. Jag annonserar inte i tidningar för där är utbudet så begränsat när det gäller annonser, tycker Anne-Lie.

Snart stundar ett större uppdrag för Anne-Lie – närmare bestämt i juni. Hon är uppbokad för ett bröllop dit det är 150 personer inbjudna.

– Det skall bli jätteroligt. Brudparet är i samma ålder som jag och bor i USA. Just nu håller jag på med kontakterna med kyrkan där bröllopet skall vara.

– Det är stort vilket är kul och mycket hänger på detta bröllop för mig.

Det är hennes första riktigt stora uppdrag men Anne-Lie verkar inte nervös inför uppdraget. Ett bröllop är ju ändå en stor händelse i livet.

– Nej, inget kan gå fel. Detta löser vi – det är jag övertygad om. Allt är redan så väl förberett och det vore värre om vi inte visste vad brudparet vill.

Normalt brukar ett bröllop ha 40 till 50 gäster så detta är ganska stort.

– Men det skall bli jätteroligt, säger Anne-Lie.