Värnplikten återinförs

Major Per Thurhammar på ledningsregementet i Enköping. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Textstorlek:

​Få kommer tvingas göra lumpen. Omkring 13 000 ungdomar kallas i sommar till mönstring och av dem tas 4 000 ut för värnpliktsutbildning 2018.
Risken att behöva göra den nya ”lumpen” mot sin vilja är liten.

Regeringen fattade nyligen det väntade beslutet om att återinföra värnplikten. Av 90  000 unga födda 1999 kommer 13  000 att kallas till mönstring redan i höst.

Tim Gunnarsson och Joakim Lyckman, båda födda år 2000, kommer att kallas till mönstringen senare. Båda går på Ösby naturbruksgymnasium, i Saladamm utanför Sala, på Naturbruksprogrammet med inriktning på skog.

De båda klasskompisarna har delade meningar om den kommande mönstringen.

Joakim Lyckman är positiv till att göra lumpen.

– Jag det kan vara kul, det är en bra erfarenhet och det behövs mer spridning på kunskapen ifall något skulle inträffa, säger han.

Han anser att Sveriges försvar behöver bli starkare.

– Skulle det hända något nu så skulle det bli ren panik tror jag, fortsätter han.

Han har redan tänkt på inom vilket område han vill göra värnplikten.

– Jag är speciellt intresserad av att göra värnplikten inom Jägarförbandet, säger Joakim Lyckman.

– Det är roligt att kunna förena nytta med nöje, säger han.

Hans klasskamrat känner annorlunda inför mönstringen.

– Det är bra att värnplikten införs. Men jag vill inte göra den, säger Tim Gunnarsson.

Det finns dock ingen större anledning att oroa sig för att behöva dra på sig uniformen mot sin vilja, enligt regeringens utredare.

Men den nya värnplikten innebär att de som går den grundläggande militärutbildningen inte längre kommer kunna hoppa av.

Det tycker Per Thurhammar, major på ledningsregementet i Enköping, är bra.

– Jag vet hur många soldater jag får och jag vet att soldaterna kommer att fullgöra hela sin utbildning, säger han.

För honom var beslutet väntat eftersom att platserna på dagens utbildningar inte fylls. Han tror att en förändrad omvärld är anledningen till att värnplikten återinförs.

– Backar vi tio år till då det stora hotet var helt borta och allt var inriktat mot internationell tjänst och jämför det med i dag så är det klart att det är en stor skillnad, säger han.

Redan i dag måste de som fyller 18 under året fylla i ett så kallat beredskapsunderlag på Rekryteringsmyndighetens hemsida. Där får man också ange om man skulle vara intresserad av att göra värnplikt.

Omkring 7 000 kvinnor och 13 000 män brukar varje år uppge sig vara intresserade.

– Då kan vi av ordning lätt räkna ut att vi har 20 000 personer som någon gång visat intresse, och att det då är de som kallas till mönstring, säger Annika Nordgren Christensen, som utrett det nya värnpliktssystemet åt regeringen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger att det i första hand är killar och tjejer som har vilja och intresse som ska göra värnplikt.

– Vi har stora förutsättningar för att få fram de här personerna, säger han.

Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten kommer inom kort att informera landets 18-åringar om vad den nya värnplikten innebär.

Många av dem har pappor som aldrig gjort lumpen. Andra har kanske pappor med lumparminnen från 80- och 90-talet.

– Extremt mycket är väldigt förändrat, säger Nordgren Christensen.

Logementlivet är kanske i stort detsamma, men pedagogiken och förhållningssättet till rekryter är annorlunda och dötiden mindre, enligt Nordgren Christensen. Dessutom omfattar den nya värnplikten även kvinnor.

– Hela tanken är att de värnpliktiga ska vilja vara kvar. Då behandlar man inte dem hur som helst utan som kommande medarbetare, säger Nordgren Christensen.

Utredningen föreslog också incitament för att locka unga till försvaret och få dem att stanna kvar efter värnplikten. Men ännu finns inget beslut till exempel om en premie på 49 000 kronor för de som fullgjort värnpliktsutbildningen.

– Moroten saknas fortfarande, säger Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson.

Cecilia Eriksson/Vn

Gustav Sjöholm/TT

Peter Wallberg/TT

David Peterson/TT 

Fredrik Sandberg/TT

 

FAKTA värnplikt

Av de 13 000 som gör de fysiska och psykiska testerna vid mönstring tas 4 000 ut för värnpliktsutbildning 2018. Samma antal gäller för 2019.

Hittills har försvaret bara lyckats locka omkring 2 500 till dagens frivilliga militära grundutbildning årligen. Antalet som behöver kallas in till värnplikt kan öka på sikt beroende på säkerhetsläget. Från 2023 kan det komma att behövas 8 000. Det är dock långt ifrån det antal som ryckte in under det kalla krigets dagar. På mitten av 90-talet låg antalet värnpliktiga fortfarande på över 30 000.

Tanken är att värnpliktiga ska ha samma förmåner och ersättning som en frivilliganställd under grundutbildningen. I dag är det en skattefri ersättning på cirka 4 400 kronor i månaden. Dessutom ingår mat och logi, fri sjuk- och akut tandvård, fria hemresor, ersättningar för lediga dagar (75 kronor/dag).