Annie Lööf: ”Vi bor i ett tudelat land”

Centerpartiets Annie Lööf gästade nyligen Västerås och Kungsbyns djurpark. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

VÄSTERÅS/LÄNET Statsminister Stefan Löfvén gjorde nyligen sin Sverigeresa och Centerpartiets Annie Lööf ville inte vara sämre utan hängde på trenden i förra veckan då hon besökte Västerås. Ett av stoppen var på Kungsbyns djurpark.

Efter en rundvandring bland djuren i djurparken dök Annie Lööf upp på loftet i Kungsbyn där många åhörare slutit upp.

– Jag är ute på en Sverigeresa och nu har jag tittat på ormar utan att tuppa av, konstaterade centerledaren.

Tidigare på dagen hade hon besökt Daniel Özer på Ica-butiken i Vallby där han arbetar med jobbskapande integration. Men på Kungsbyn fokuserade Lööf på landsbygdsfrågor – först ett anförande om partiets syn på landsbygden för att sedan avsluta med en frågestund.

– Jag vill med besöket i Västmanland visa på den tudelning av Sverige som faktiskt finns. Här i Västerås har jag fokuserat på både stad och landsbygd. Och på båda ställen måste jobb skapas, man måste ha framtidstro och det måste skapas tillväxt.

Hela landet skall leva är ett mantra som alla partier kör med. Hur skall det uppnås?

– Vi måste få till en ökad sammanhållning i Sverige, att man har närhet till sjukvård och skola. Men också en närvarande och tillgänglig polis. Dock kan vi inte ha skolor och lanthandlare överallt men på rimligt avstånd.

Vilket parti skall man rösta på i landsbygdsfrågor?

– Jag får ofta höra att centern svikit landsbygden. Men för inte så länge sedan kom Sifo med en undersökning som visade att 45 procent svarade Centerpartiet. På andra plats kom Socialdemokraterna men bara med 15 procent. Vi måste lyfta de här frågorna, speciellt som människor på landsbygden känner sig bortglömda.

Av en åhörare fick hon frågan om Postnords kris, en nog så viktig fråga på landsbygden.

– De står inför stora förändringar men jag har inte mycket att säga om det statliga företaget. Vi står dock inte bakom förslaget om minskad postutdelning.

Sture Johansson, tidigare ordförande i LRF Mälardalen, undrade bland annat över dieselskatten.

– Nyligen åkte Löfvén runt på landsbygden och dagen efter att han kom hem höjde han dieselskatten. Och han meddelade dessutom att han skall hoppa över Almedalsveckan i år och istället fortsätta att åka ut i landet.

– Först måste jag säga att jag är glad att något annat parti lyfter landsbygdsfrågor. Självklart kommer jag att vara i Almedalen och jag är ute i landet en till två dagar i veckan och vi har sagt nej till dieselskatten.

Nu klipper Telia kopparkablarna på löpande band vilket drabbar många företag på landsbygden. Bredbandsuppbyggnaden går långsamt. Kommer målet att alla skall ha fiber att uppnås?

– Ja, enligt Centerpartiet skall alla få det men vi sitter inte i regeringen. Däremot har vi föreslagit mer pengar för detta. Fiber har blivit en folkrörelse men det är för mycket byråkrati kring fiber. Jag vet att det är många som lägger ned ideellt arbete på detta, säger Annie Lööf.

En fråga som stör många är att man på landsbygden får betala infrastruktur, fiber, ur egen ficka?

– Nja, det är ingen skillnad på tätort och landsbygden egentligen. Jag har fått betala 30 000 kronor för mitt fiber fast jag bor i centrala Nacka i Stockholm. Men det är viktigt att se bredbandet som en viktig infrastruktur. Det är en demokratifråga – allt mer i samhället kräver uppkoppling. Barnen måste kunna se filmer och mjölkbonden måste kunna driva sin mjölkrobot. Min ambition är att vi har ett land som växer, både landsbygd och stad. Men det kommer att kosta och glesbygd skall få finnas och inte vara något långt borta.

Men som hon sade i början och upprepar:

– Man kan dock inte välja att ha allt nära.

Jan Å Johansson