Vi lider ingen nöd – vi badar i flis

Textstorlek:

Som jag skrev i förra veckan kommer sällan en olycka ensam. Nyligen satt jag vid datorn för att betala de sedvanliga räkningarna. Jag satt där framför skärmen och upptäckte plötsligt att det gjorts en massa underliga transaktioner på mitt konto. Det var en massa småsummor och ett par större betalda via en betaltjänst jag aldrig använt – det var just det som fångade min uppmärksamhet. Jag skrollade och såg att summorna ökade vartefter men många var på öret exakt likadana. Men det värsta var att kontot var tömt!

Vad hade hänt? Någon hade uppenbarligen kommit över mina kontouppgifter vilket annars är sådant som man läser om ibland. Ni vet, det drabbar inte mig. Ett snabbt samtal till företaget med betaltjänsten vilket faktiskt var riktigt behjälpligt med att spärra betalningarna och så ett lika snabbt samtal till banken som spärrade mitt kort vilket uppenbarligen var verktyget som använts. Och så en polisanmälan.

Företaget med betaltjänsten kunde vad jag förstod se vem eller vilka som orsakat detta men påstod att de inte fick lämna ut uppgifterna. Lite konstigt tycker jag. Om jag upptäcker ett brott och vet vem den skyldige är och inte uppger det för polisen kallas det väl för skyddande av brottsling? Men det var inget att grubbla över. Istället funderade jag över de där summorna som tagits ut som var exakt likadana och med jämna mellanrum.

Var det en spelmissbrukare jag hade att göra med? En som spelar på hästar var och varannan dag och ständigt med samma spelsystem. Hur som helst var det inga problem med banken, jag fick tillbaka pengarna på kontot samma dag. Tack banken! Värre var det med polisen då jag väldigt snabbt fick ett brev i brevlådan som det stod Polisen på. Undrar vad brevbäraren tänkte?

Här kunde jag i alla fall läsa att brottet skett utomlands någonstans, att utredningen var nedlagd och att någon internationell utredning inte var aktuell. Men det stod också att beslutet kunde överklagas. Det är inte utan att man är lite sugen på att sätta Interpol i jobb för att söka upp en spelmissbrukande malaysier eller nåt.

Sedan kom nästa smäll – bokstavligt. En kväll då det var läggdags hoppade vi till av en väldig skräll nerifrån vägen. Till saken hör att det var oerhört halt och våra tankar for direkt till att en långtradare kört upp på vår parkering och demolerat bilarna. Vi tittade ut och såg i mörkret något långt med gula lampor på andra sidan vägen. Jag sprang ut och där i diket låg en långtradare lastad med flis på sidan. Chauffören hade klarat sig men det var värre med släpet.

Det blev en sömnlös natt då ekipaget skulle bärgas. Själv blev jag väckt halv fyra på morgonen för att flytta på våra bilar. Halv sex var de klara med bärgningen och i diket blev flera ton flis kvar. Det var som en tanke. Först tömmer någon mitt konto på all flis. Några dagar senare får jag så mycket flis att jag kan bada i det.