Apparna har blivit som en farsot

Textstorlek:

Har ni, liksom jag, tänkt på att det blivit allt vanligare med appar. Speciellt tydligt blir det vid en kväll framför tv:n. På nyheterna sade de för inte allt för länge sedan att ville man fördjupa sig mer i en nyhet skulle man titta på hemsidan.

Nu, om man vill veta mer, skall man titta i en app. Men de här apparna har inte bara dykt upp i nyhetsprogrammen utan nu har de även dykt upp i frågesportprogram och annat. Det är som en farsot.

Bland annat har programmet Antikrundan en app men även programmet Vem bor här. Antikrundan behöver väl ingen närmare presentation men Vem bor här handlar om att man skall para ihop personer med olika hem.

Hur som helst kan man i Antikrundan ladda hem en app där man enligt den entusiastiska programledaren Anne Lundberg skall vara med och gissa värdet på prylarna som visas. Och det tjatar hon om hela tiden.

Varför då? Det kan man väl göra utan en app. Det är ju bara att sitta i soffan med armarna i kors och tala om vad man tror. Och ingenting vinner man om man har rätt, speciellt som svaret redan getts då programmen spelas in sommaren före.

Likadant är det med Vem bor här. Man skall ladda ned en app för att para ihop deltagarna med de uppvisade hemmen. Här krävs det dock ett lite bättre minne hos tittaren men det finns ju papper och penna om man nu tycker det är så allvarligt att man måste gissa på svaren.

Men det knäppaste i appvärden torde ändå vara en app vi fick tips om via ett pressmeddelande härom dagen. Det är en så kallad parkeringsapp där ett företag anställt 300 personer för att fixa till lediga parkeringsplatser varav två personer finns i Västerås.

Appen går ut på att den skall hjälpa bilförare att hitta parkeringsplatser då man kommit fram till att det går åt mycket tid och att påverkan på miljön är stor då folk letar efter en parkeringsplats.

Tanken är god men vad händer om alla åker efter den lediga parkeringsplats appen tipsar om? För det är väl det som kommer att hända?

Och för det andra faller ju idén på sitt eget grepp då det ju inte är tillåtet att sitta och glo i telefonen då man kör bil.

Man kanske skall sitta hemma vid köksbordet och se var det finns en ledig parkering i exempelvis Punkt i Västerås? Blir lite svårt att hinna sno den platsen om man bor i Norberg.

Nej, jag ser mycket bråk om parkeringsplatser framför mig då ett tjugotal förare fått tips via appen om en ledig plats. Men man kanske kan paxa platsen, vad vet jag?

Men då kanske en som jag, som inte har en app, redan hittat den där lediga platsen och hunnit först.

Kanske beroende på att det tagit tid för den andre att glo på appen medan jag cirklade runt med bilen på ”gammeldags” vis.

”App, app, app, flytta på bilen, jag såg den först, kanske apptittaren kommer att säga då.