Det är som om ingenting hänt med Elsas konditori

Andreas Magnusson fick uppdraget att bygga upp Elsa Anderssons konditori igen. Den 7 maj skall allt stå klart. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

KAFÉBYGGNADEN ÅTER PÅ PLATS

NORBERG Man tror knappt det är sant då man kommer in i Norberg. Den välbekanta gula byggnaden som inhyser Elsa Anderssons konditori står där igen.
Det är som om ingenting hänt om det inte vore för byggstaketet och för att verandan fortfarande saknas.

Det var på natten den 21 augusti år 2015 som det anrika konditoriet brann ned i en anlagd brand. Ännu är ingen gripen för dådet och utredningen är nedlagd av polisen.

För Norberg som ort var branden en katastrof och givetvis också för ägaren Kristina Leijonhufvud som från början inte kände för att återuppbygga konditoriet.

Men efter långa och många förhandlingar om rimlig ersättning och budget med försäkrings-bolaget kunde återuppbyggnadsarbetet sättas igång i oktober i fjol. Och ambitionen är hög. Allt skall stå klart till konditoriets 101-årsdag den 7 maj.

Bygget lades ut på anbud men till slut gick uppdraget till det lokala byggföretaget Andrema byggservice AB. En märkbart stolt vd på företaget, Andreas Magnusson tar emot vid entrén till konditoriet där logotypen ovanför dörren är exakt densamma som tidigare.

– Du får inte fotografera inomhus, det skall vara en överraskning för dem som kommer den 7 maj, är det första Andreas säger.

I bygget har ett tiotal snickare, två murare, två elektriker och en rörmokare varit inblandade.

– Jag har fått ta in extra personal då vi haft andra jobb bredvid – även om detta är viktigt är det svårt att släppa allt annat.

Att just Norbergsföretaget fick uppdraget beror på att de gjort mycket jobb på Elsas tidigare.

– Vi höll exempelvis på att laga taket då det brann.

För att få det hela så likt gamla konditoriet som möjligt har man studerat bilder, tittat på nätet. Och många har varit nyfikna.

– Ja, det är folk som vill komma in och intresset från media har varit stort. Men vi släpper inte in nyfikna, det är ju trots allt en byggarbetsplats, påpekar Andreas.

I bygget har så många lokala företag som möjligt varit inblandade.

– Det är en klok tanke då alla har en speciell känsla för detta. Det hade inte fungerat med ett Västerås- eller Stockholmsföretag.

Dessutom har så mycket virke som möjligt från skogarna i trakten använts. De två kakelugnarna hade en norbergare ”på lager” och en murare från Sala har murat den öppna spisen.

– Vi har inte byggt något liknande tidigare och vi har fått tänka till för att få till den gamla känslan. Kristina har varit här och inspekterat och hon var jättenöjd, säger Andreas.

Men man funderar. Ingen skyldig till branden är hittad – är Andreas rädd för att något liknande händer igen?

– Jo, tanken har slagit mig men det är inget jag är rädd för.

Jan Å Johansson