Djurvårdselever tävlar

Raquel Paz, vd och ekonomiansvarig från Västerås, Ida Lövgren, marknadsansvarig och webmaster från Västerås, Maria Eriksson, administratör och produktionsansvarig från Köping och Lyzanne Narix, inköps- och försäljningsansvarig från Skinnskatteberg, driver företaget Djurens akutbox UF tillsammans. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

SALADAMM/SALA Fyra unga kvinnor från Ösby naturbruksgymnasium vann första pris för bästa monter under mässan i Ung företagsamhet i Västerås nyligen. Nu tävlar de vidare i SM i Stockholm i maj. I deras företag säljer de boxar som hjälper djur i akut läge.

Att driva UF-företag är inte obligatoriskt på Ösby naturbruksgymnasium, som det är på en del andra skolor. Det är andra året i rad som eleverna har möjlighet att starta UF-företag på skolan.

I år var det tre UF-företag som startades på Ösby naturbruksgymnasium. Ett av dessa företag är Djurens akutbox UF.

Bakom Djurens akutbox UF står Raquel Paz, Ida Lövgren, Maria Eriksson och Lyzanne Narix. De studerar sista året på Naturbruksprogrammet med inriktning Djurvård på Ösby naturbruksgymnasium.

Under mässan i Ung företagsamhet i Västerås nyligen vann de pris för bästa monter. I sin monter satsade de på att det skulle kännas som att kliva in i deras djurklinik. Kvinnorna hade djurvårdskläder på sig och namnbrickor och bjöd in besökarna till dem. Bemötandet är viktigt för dem och att de agerar professionellt.

Nu har de gått vidare till SM i Ung företagsamhet i Stockholm den 8–9 maj.

Det var under kvinnornas praktik på djurkliniker som de lade märke till att djurägare inte vet vad de ska göra om deras djur blir akut sjuka eller vad som kan vara bra att ha hemma.

Därför tog de fram ett första hjälpen-kit till hund, katt och kanin. Särskilt stolta är de över kaninboxen. Något liknande finns inte på marknaden för kanin.

–  Då är kanin ändå det tredje vanligaste husdjuret, säger Ida Lövgren som är kaninuppfödare och även vice ordförande i Mälardalens kaninhoppare.

Kaninboxen är den som säljs bäst på deras webshop, men ute på mässor och marknader säljer hundboxen bäst.

Boxarna innehåller sjukvårdsartiklar men också broschyrer som informerar om vanliga sjukdomar, skador och förgiftningar.

–  Djurägare ska kunna förebygga och åtgärda sjukdomar och skador hemma. Jag har långt till veterinär, om min hund skär upp tassen måste jag kunna stoppa blödningen annars kan min hund dö, säger Lyzanne Narix från Skinnskatteberg.

Boxarna hjälper djur i flera akuta situationer, till exempel om de ätit något olämpligt.

Boxarnas innehåll är granskade av legitimerade veterinärer.

–  Vi har rådfrågat veterinärer om det vi har med i boxen. Hade vi bestämt själva så hade det blivit en gigantisk box, säger Lyzanne Narix.

Innan de arbetade fram akutboxarna så gjorde kvinnorna en marknadsundersökning för att ta reda på hur stort intresset för dem var. Och det visade sig att det fanns ett stort intresse.

–  Undersökningen omfattade 493 djurägare. Det visade sig att 83 procent var intresserade, berättar Ida Lövgren.

De fyra kvinnorna har lagt ned mycket tid på UF-företaget, både under deras entreprenörsskapskurs under skoltid och under en stor del av sin fritid.

Under en kort period ska företaget startas, produkter ska säljas och sedan ska företaget avvecklas. Tidspressen har varit stor och vägen har inte varit spikrak. Det har funnits utmaningar, både i att köpa in produkter som är tillåtna att sälja utan att ha tillstånd och i val av logga. Korset i loggan fick exempelvis inte vara röd, eftersom det är Röda korsets symbol, förklarar tjejerna.

Under en månad har de sålt omkring 45–50 akutboxar. De säljs via webshop, men också på mäs-sor och marknader. Den 15–16 april står de på påskmarknaden på Kungsbyns djurpark utanför Västerås. Den 22–23 april är de med på den nationella hund-utställningen i ABB arena på Rocklunda i Västerås och den 13–14 maj kommer de finnas med under SM i kaninhoppning i Hallstahammars arena. Den 6 maj kan man inhandla boxarna på Ösbydagen i Saladamm.

De har ett försäljningsmål och de tror att de kommer nå det:

–  Vi hoppas kunna sälja 150 boxar, säger Ida Lövgren.

Företaget kommer sedan att avvecklas till slutet av maj.

Det roligaste med att driva företag tycker de har varit kontakten med kunder och de tycker att de har utvecklats genom att prova på hur det är att driva företag.

– Jag har haft svårt att prata inför folk, men genom att diskutera med kunder så har jag utvecklats, säger Maria Eriksson.

De unga kvinnorna har olika framtidsplaner efter gymnasiet.

Ida Lövgren vill studera vidare till djursjukskötare eller veterinär, men vet att konkurrensen är stenhård. Även Maria Eriksson vil studera vidare till djursjukskötare eller veterinär alternativt ansöka om att bli hundförare inom Försvarsmakten.

Raquel Paz funderar på att bli forskare och Lyzanne Narix, säger att hon älskar djur, men tänker studera vidare till förskolelärare.

–  Eftersom jag bor på en bondgård kommer jag ha mycket med djur att göra i alla fall, säger hon.

Cecilia Eriksson