Nu blir det konstrunda

Konstnärerna Stina Engelin och Kraka Gustavsson är ett par av dem som ställer ut i årets upplaga av Konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen. Stina Engelin har deltagit i Konst- och kultur­rundan tidigare år, men för Kraka Gustavsson är det första gången. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​Nu är det snart dags för konst- och kulturrundan i Kolbäcks-ådalen. Arrangemanget har växt. I år deltar omkring 120 konstnärer på olika platser i Hallstahammar och Surahammar. Men även i Rytterne och Dingtuna i Västerås. 
Ett par av dem är Stina Engelin och Kraka Gustavsson som ställer ut på Knytpunkten i Strömsholm.

 

Konst- och kulturrundan startar på långfredagen och pågår till påskdagen.

Den arrangeras av Medlemsföreningen Konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen för sjätte året i rad.

Förra året slog arrangemanget besöksrekord, med 19  000 besökare. Lars Petersson, informatör i evenemangsgruppen för Konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen, tror att det kommer bli ännu fler besökare i år.

– Om det blir bra väder tror jag att vi kan få över 20  000 besökare, säger han.

Att arrangemanget får allt fler besökare tror han beror på att de blivit mer etablerade. Om man vill besöka Konst- och kulturrundan så rekommenderar han att man startar vid samlingsutställningen på Skantzens Brukshotell i Hallstahammar, där ett konstverk finns från varje deltagande konstnär.

Där finns även mer information och kartor över vart samtliga utställare finns, vilket även finns på deras hemsida konstokultur.se. Under Konst- och kulturrundan visas bland annat tavlor i olja, akvarell och blandteknik, fotografier, smide, textilier och skulpturer.

Några konstnärer som deltar är Köpingsborna Stina Engelin och Kraka Gustavsson. Stina Engelin har deltagit tidigare år med sina hästmålningar.

Hon minns den senaste gången hon ställde ut, då tavlorna sålde slut innan Konst- och kulturrundan var över.

– Jag fick åka hem och måla fler mellan lördagen och söndagen, berättar hon.

Stina har målat hästar ändå sedan hon var liten och allra helst ska de se lite arga ut, alltså att de har sina öron bakåt.

Att hon målar hästar med öronen bakåt bottnar i en ilska som också eskalerade förra året, då hon upplevde mycket smärta och sorg.

– Min lillasyster dog i bröstcancer, berättar hon.

Hon lägger ut sin konst på Facebook under namnet Hippostina. Hon driver även Café Saga i Köping där hon ställer ut sina målningar.

Stina ställer ut tillsammans med heltidskonstnären Kraka Gustavsson, som deltar i Konst- och kulturrundan i Kolbäcksådalen för första gången.

Hon har ingen speciell nisch. Men att det är hennes målningar har ändå synts i stilen sedan hon var liten.

– Nu målar jag rätt så mycket fåglar, de ska vara lynniga. Inte för snälla, säger hon.

Hon ser fram emot att delta i Konst- och kulturrundan, att träffa folk och att förhoppningsvis kunna skapa kontakter som leder till samarbeten med andra konstnärer.

Cecilia Eriksson