Nya tider på herrgården

Marilyn Bellman och Lotta Wiström tog över Virsbo herrgård för lite drygt ett år sedan. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

VIRSBO För drygt ett år sedan var Virsbo herrgård till salu för 27 miljoner kronor. Men det var inget som avskräckte Lotta Wiström och Marilyn Bellman från Västerås. Den 15 februari i fjol blev de ägare till herrgården och sedan dess har det hänt en hel del i och omkring det sagolika huset.

Tidigare ägaren bedrev ridkurser, weekendhelger, och konferenser plus hotellverksamhet – något som Lotta och Marilyn i viss mån bedriver vidare. Förre ägaren berättade också i ett reportage i Västmanlands nyheter att byggnaden var i stort renoveringsbehov vilket de båda kompanjonerna tog tag i direkt.

– Hantverkarna kom i stort sett dagen efter att vi tagit över – ja, det fanns ett stort renoverings-behov. Hantverkarna är fortfarande kvar med de är klara snart, berättar Lotta.

Det som gjorde att de bestämde sig för herrgården var hästanläggningen. Här finns ett antal inackorderade hästar plus 30 egna.

Herrgården har varit lite av en vit fläck för befolkningen i Virsbo – många har undrat hur det egentligen sett ut där inne. Allmänheten har helt enkelt inte haft tillträde men det har Lotta och Marilyn ändrat på.

– Då vi tog över bjöd vi in byn och det kom 750 personer. Nu till påsk skall vi ha påskbord och äggjakt. På Valborg skall vi ha en kör och vårtalet kommer att hållas av Yvonne Ryding. Det blir trerätters middag, ponnyridning och lotterier. Men vi skall ha mer för allmänheten med luncher till vilka man i och för sig får beställa bord.

Allmänheten skall också få hyra spaanläggningen och bubbel-poolen. Dessutom är folk välkomna att promenera runt herrgården, säger Lotta och pekar ut mot vattnet där all sly är borttagen utefter promenaden runt udden.

– Det billigaste vaktbolaget är ju trots allt byns befolkning. Men detta är ingen allmän anläggning, påpekar Lotta.

De bor dock inte själva på herrgården utan de kommer fortsatt att bli Västerås trogna.

– Nej, vi behövde ytan bättre vilket skapat nya lediga rum. Dessutom tror vi att om vi bor här kommer vi att jobba hela tiden.

Men som sagt, anläggningen kommer främst att drivas som hotell, konferens och ridcenter. De är exempelvis med i Country sides hotels och det internationella Historic hotels.

– Vi har ett bra samarbete med företaget Componenta vilka har mycket utländsk arbetskraft som bor här. Och vi har många weekendgäster, säger Lotta.

Sista helgen i maj förväntar de sig att det kommer många besökare då den kände dressyrryttaren Jan Brink kommer för att ha en så kallad clinic.

– Det betyder att ryttare rider för honom och folk sitter på läktaren, lyssnar och lär.

De har 14 anställda som sköter mycket av ruljangsen och Lotta representerar herrgården medan Marilyn ägnar sig mycket åt ridcentret.

– Men vi måste kunna hoppa in lite överallt, påpekar Lotta.

Men att ha många strängar på lyran är inget nytt för de båda kompanjonerna.

Förutom allt jobb som en stor herrgård innebär håller de båda i kurser i ledarskap, teambuilding och personlig utveckling.

– I och med det har vi mycket kontakter med företag vilket gynnar vår verksamhet här. Vi köpte en pärla men har utvecklat den till en diamant, konstaterar Lotta.

Jan Å Johansson