Påskvarning till djurägare

Katter gillar att tugga på växter, och i påsk finns en del att se upp med. Foto: Karianne Bergsund
Textstorlek:

​Påsken kommer med vårblommor, pynt och godis. Och det uppskattas även av våra husdjur, men det gäller att se upp. Påsken kan bli en mardröm för våra hundar och katter.

Till skillnad från hundar är katten sällan intresserad av maten på påskbuffén. Däremot är de ofta nyfikna på påskris med trassliga trådar, fjädrar och annat pynt. En katt som sätter i sig påskpynt kan få besvär med magen.

Om pyntet inte kommer ut den naturliga vägen kan det bli nödvändigt att öppna buken.

–  Flera lökväxter och blommor som vi uppskattar inför påsken har irriterande växtsaft och kan vara irriterande för katten, vissa liljeväxter kan till och med ge katten livshotande skador, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

När det gäller hundar ökade antalet förgiftningsfall med hela sex procent förra året jämfört med 2015. Varje år drabbas minst 5  500 hundar någon typ av förgiftning, enligt Agria Djurförsäkrings skadestatistik, och påskbordet kan bli rena dödsfällan för en hund.

Det är inte bara choklad som kan orsaka förgiftning hos hundar. Vindruvor, russin, salt och fet mat och påskpynt kan också innebära livsfara. Vanliga symptom på förgiftning är intensiva kräkningar eller diarréer, skakningar, ökad salivutsöndring eller vinglighet och stor törst.

Lotta Möller uppmanar att man ska vara extra observant på hundar som inte vill äta eller dricka som vanligt.

När det gäller choklad är det individuellt hur mycket choklad en hund tål. Generellt kan en hund på tio kilo äta upp till 40 gram mörk choklad eller 100 gram ljus choklad utan allvarligare konsekvenser.

Om hunden får i sig för mycket salt genom att dricka saltvatten eller äta salt mat kan den drabbas av mag- och tarmproblem och saltförgiftning. Det är alltså direkt livsfarligt att ge salt som kräkmedel till sin hund.

Nyfikna och leksugna hundar även sätta i sig fint påskpynt som små kycklingar och äggprydnader. Precis som för katten kan det bli nödvändigt att öppna buken om pyntet inte kommer ut den naturliga vägen. Hundar kan heller inte bryta ned nötter med skal på och var extra uppmärksam med macadamianötter som anses vara extra giftiga för hundar.

I övrigt kan såväl människa som husdjur passa på att njuta av stundande påskhelg.

Rose-Marie Eriksson