Utan G.V. inget Kungsör

Nutida Kungsgården i Kungsör, i lite modernare tappning, på ett område som har långa kungatraditioner bakåt. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

KUNGSÖR Utan Gustav Vasa hade Kungsör aldrig blivit Kungsör. Det hela började för runt 480 år sedan.

I dag åker kungafamiljen på semester till Öland och Jämtland. Eller, för den delen, Franska Rivieran.

Annat var det förr. Då var det Kungsör som gällde. Och det under ett par hundra år. Och det kan man tacka kung Gösta, alltså Gustav Vasa, för, dåtidens G.V.

Då, när Gustav Vasa tog över regerandet 1523, så ärvde han ett kungaliv som innebar att kungen åkte runt i landet, från kungsgård till kungsgård, och levde med sitt hov på vad som fanns i ladorna, innan skaran drog vidare till nästa kungsgård och länsade deras lador. Det kunde handla om ett följe på 300 personer.

Det här beteendet kom att ändras radikalt under Gustav Vasas tid. Han blev den store slottsbyggaren, som såg till att spadarna kom i jorden för att bygga bestående kungaborgar/slott.

Och det är här Kungsör kommer in i bilden. Med Kungsörs framväxt föddes ett helt nytt kungligt levnadssätt.

Det var 1500-talets G.V. som lyfte den här platsen ur anonymitet till första klassens besöksobjekt.

När Gustav Vasa började titta på sitt gårdsbestånd för 480 år sedan så insåg han att läget vid Arbogaåns utlopp, var precis så långt från Stockholm som behövdes, för att vara skyddad mot kuppförsök. Det var också en plats för kungen och hans familj att kunna koppla av på. Hit letade sig inte kreti och pleti.

När kung Gösta (av ätten Vasa) började bygga upp sin kungsgård 1538, så var det från början en kronogård, alltså ägd av staten.

Men det fördelaktiga läget, där det för övrigt fanns hygglig vägförbindelse åt både norr, söder, väster och öster (nästan unikt på sin tid) gjorde att Gustav Vasa inte kunde motstå frestelsen att göra om det till kungsgård.

Så blev det, och än idag kan vi på Kungsudden, vid Jägaråsens sydsida, skönja resterna av det som från 1538 och fram till omkring år 1700 var ett av de svenska regenternas hetaste resmål. Då, när 1700-talet tog vid, hade de karolinska kungarna tagit över, och Karl XII var den sista kungen som hade Kungsör som nummer ett på semesterlistan.

Här sköt han för övrigt en och annan björn och det var här han fick meddelandet om att ryssarna anfallit Sverige, som i sin tur ledde till att han år 1699 red ut i ständigt krig.

En storbrand 1822 tog med sig det mesta av kungsgården. Därmed också Kungsörs attraktionskraft.

Rolf Johnsson

Fotnot: Det finns de som stavar Wasa med W, som Wasabröd. I så fall har vår tids G.W. en företrädare 500 år tillbaka i tiden. Men Gustav Wasa hette inte Leif.