Västerås stad samlar kraft

Textstorlek:

I veckan meddelade företaget Northvolt att Västerås valts ut som en av sammanlagt tio städer som finns med som potentiell ort för etablering av Europas största lithium-jonbatterifabrik.

– Nu går vi verkligen ”all in” för att få hit även Northvolts batterifabrik, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås i ett pressmeddelande.

Västerås stad har en stark tradition av att bygga och utveckla relationer med företag som vill etablera sig i Västerås.

– Ett exempel på det senare är att vi nu samarbetat med ABB för att få tillgång till 200 hektar mark som Northvolt behöver för att kunna etablera sin batterifabrik här i Västerås, säger näringslivsdirektör Eva Lilja.

Västerås framhålls också som ett världsledande energikompetenscenter och Sveriges energihuvudstad.

– Till detta kan vi lägga våra fyra transportslag. Här kan företagen använda sig av båt, flyg, järnväg eller väg – allt inom några kilometer, säger Eva Lilja.

– Internt har vi också visat prov på en extremt snabb beslutsprocess. När affären med Amazon skulle slutföras klarade vi av att ta den genom fastighetsnämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige på fyra dagar, vilket jag är mycket stolt över, kommenterar Bo Dahllöf, stadsdirektör i Västerås stad.