”Vi vill skapa trygghet”

I Arboga var poliserna påtagligt på plats för att skapa lugn och trygghet. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

ARBOGA Dagen efter det fruktansvärda dådet på Drottninggatan i Stockholm var poliserna påtagligt på plats i Arboga. Allmänheten skulle känna sig trygg, det var budskapet.

Nej, det blev inte mycket till sömn för ställföreträdande lokalpolischefen i västra Västmanland, Anton Breznik, och hans kollegor, natten efter terroristdådet i Stockholm.

– Nej, knappt någon alls.

– Vi var alla på tårna, och anmälde oss till tjänstgöring. Klart vi ställer upp när sådana här fruktansvärda saker händer. Då om någonsin vill vi poliser visa att vi står för tryggheten i samhället, och att vi behövs.

Dådet på Drottninggatan skakade om hela Sverige. Det som vi inte ville skulle hända, men som många befarade skulle kunna hända, det hände.

I det läget gick både rikspolischefen, NOA (Nationella Operativa Avdelningen) och säkerhetspolisen ut med beskedet att alla polisdistrikt satts i högsta beredskap. Orden var tydlig: se till att synas. Skapa lugn i samhället. Ha koll på särskilt viktiga platser.

I hela Sverige fanns poliser påtagligt synliga på platser som bedömts som viktiga. Arboga var inget undantag. Polisbilarna stod utanför tågstationen.

Anton Breznik hade lokalpolisbefälet i västra Mälardalen vilket i klartext är KAK-regionen.

I Arboga stod två polisbilar med fem poliser på plats.

– Medborgarna ska kunna känna sig trygga. Och vi vill skapa trygghet. Vi vill ha en så normal ordning som det bara går, även i sådana här för landet oroliga stunder.

– Vi försöker alltså öka närvaron så gott det går. Vi är också tränade för sådana här situationer.

På samma sätt var, enligt ställföreträdande lokalpolischefen, kollegorna på plats även i Sala, Fagersta och andra mellanstora orter i Västmanland. Givetvis även i Västerås, Köping och andra större centra.

– Vi ringde in kollegor, och alla ville ställa upp. Det var självklart att hjälpa till när samhället kallade. Jag vill påstå att vi var direkt på tårna, kort tid efter attentatet på Drottninggatan.

Man kan också säga som en Arbogabo sa till Västmanlands nyheter.

– Jättebra att poliserna är här. Jag tycker de skulle stå framför stationen varje dag.

Vansinneskörningen på Drottninggatan i Stockholm, som Polisen alltså betecknar som ett misstänkt terrordåd, krävde fyra dödsoffer.

Rolf Johnsson