Tema: Jord & Skog

Ung med framtidstro

Erik Pettersson startade sitt företag redan då han gick på lantbruksgymnasium. Nu har han sex skogsmaskiner i vagnparken och sju anställda. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

MALMKÄRRA/FAGERSTA Erik Pettersson är bara 27 år men är redan en entreprenör av rang. I hans företag finns sex maskiner, både skördare och skotare plus sju anställda. Nu är han nominerad till att bli Årets spjutspets – ett pris som delas ut av LRF, tidningen Land Lantbruk, LRF Konsult och Swedbank.

På gården i Stora Malmkärra i Fagersta kacklas och bräks det dagarna i ända. Här finns höns, ankor, lamm, tackor och två köttdjur som dock skall bli fler. Så man kan säga att kriterierna för att bli Årets spjutspets, att företaget skall ha sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö, stämmer in på Erik i alla avseenden. Han startade sitt företag EM logging redan under utbildningen på Ösby lantbruksskola i Sala.

– Det var jag och en kompis som startade med att hyra ut oss som skotar- och skördarförare i januari år 2008.

Erik är uppvuxen på en släktgård utanför Köping där det dock inte bedrevs något jordbruk under uppväxten. Fast pappa är bondgrabb som Erik säger. Men intresset för skogen väcktes ändå tidigt.

– Jag jobbade åt en farbror som hade två skotare och i Ire nära Näverkärret i Köping bodde tre kusiner på en gård där jag tillbringade alla lov. Det var där jag fick intresset för jord och skog, berättar Erik.

Men intresset för skog var större än intresset för jord så det blev skoglig inriktning på Ösby där han alltså också började sin entreprenörsbana. Och den egna maskinparken började med en skotare.

– Jag jobbade och jobbade och sparade och sparade. Skotaren kostade 1,9 miljoner kronor och av detta betalade jag 20 procent ur egen ficka, ler Erik.

Den första skördaren införskaffades år 2013 vilken snart följdes upp av två maskiner till. 2014 införskaffades en skördare och året efter ännu en skotare. Nu finns alltså sex maskiner och sju anställda i företaget.

– Men det är svårt att hitta förare som fullt ut förstår att tänka på naturvård och att vara aktsam om kulturmiljöer.

Företagets nisch är gallring, någon gång kan det också bli en slutavverkning. Bland annat har Erik blivit utsedd till Årets gallrare hos Holmen skog. För det är nämligen så att fast han är chefen kör han själv skördare på heltid.

De flesta av maskinerna har han köpt som nya vilket är stora investeringar.

– Det krävs att man planerar och kostnadseffektiviserar.

Den senaste skördaren införskaffades på grund av den stora skogsbranden för tre år sedan då Eriks företag i allra högsta grad var inblandat i att ta reda på den brända skogen – vilket inte var helt ofarligt visar det sig.

– Nej, vid ett tillfälle började det att brinna under min maskin, det var ris som brann. Det var bara tur att ingen slang tog eld men jag körde undan fort som bara den, minns Erik.

Hemma på gården har han en nybyggd verkstad som han byggde för två år sedan. Här finns också fikarum och omklädningsrum. Och förra året tillkom en maskinhall. Markarbetena gjorde Erik själv men han fick hjälp med att resa stommen.

– Maskinhallen reglade jag upp själv och det är kul med markarbete – ja, vi har investerat hårt hemma.

– Vi har serviceavtal på några maskiner men lite mindre grejer lagar vi själva. Men det görs inte så mycket i verkstaden det mesta fixas ute på plats.

Men hur hamnade då Köpingssonen Erik i Fagersta?

– Jo, det var som så att jag och min sambo Veronica skulle slänga papper i tidningsinsamlingen och fick se att Stora Malmkärra var till salu så år 2010 flyttade vi hit.

Men som om inte alla skogsmaskiner vore nog finns också en grävmaskin i vagnparken.

– Den använder jag mest för att återställa i skogen efter att vi avverkat.

Men här finns också en traktor – modell större.

– Vi har lite spannmål och så odlar jag vall till fåren på ungefär 30 hektar. Jag har också en rundbalspress men den kör jag mest åt andra.

Skogsmaskinerna går i stort sett dygnet runt och förutom i länet har Erik också jobb i Örebrokanten och lite i Södermanland.

– Vi försöker koncentrera oss på att göra ett så bra arbete som möjligt. Jag vill inte bli för stor och inte tumma på kvalitén.

Maskinerna är alltså igång hela tiden och semestrarna för de anställda måste planeras i tid.

– Ja, de måste planeras tidigt och det brukar jag lösa genom att ta in praktikanter. Det var så jag själv började. Gör man bra ifrån sig på praktiken kan man starta eget – precis som jag gjorde, säger Erik.

Jan Å Johansson

 

Fakta Årets spjutspets 

Företaget måste ha sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö.

Företaget skall vara lönsamt.

Företaget skall ha en omsättning på minst 2 miljoner kronor per år.

Bakom Årets spjutspets står LRF, tidningen Land Lantbruk, LRF Konsult och Swedbank.