Först med kravmärkt gös

Per Vidlund på Ängsö Fisk. Foto: Krav
Textstorlek:

VÄSTERÅS Fiskaren Per Vidlund på Ängsö i Mälaren är först ut med att fiska och sälja kravmärkt gös. Efterfrågan från kravcertifierade stjärnkrogen Volt i Stockholm samt andra restauranger var avgörande för att certifieringen skulle komma till stånd.

Nyligen sålde Ängsö Fisk AB de första kravmärkta gösarna i sin butik.

– Att behandla fisken med respekt är viktigt för oss och det ger också en väldigt bra kvalitet. Kravcertifieringen är för oss ett kvitto på de skonsamma redskap och selekterande metoder för fisket som vi har utvecklat under 30 år. De metoder vi använder ger minimal bifångst av undermålig fisk, vilket ger förutsättningar för ett långsiktigt fiske, säger Per Vidlund, yrkesfiskare på Ängsö Fisk AB.

Det var bland annat efterfrågan från restauranger som motiverade företaget att jobba för att få gösen kravcertifierad. Kravcertifierade stjärnkrogen Volt i Stockholm uppmuntrar sina leverantörer att kravcertifiera sin produktion för att bidra till större hållbarhet.

– Vi har varit Kravcertifierade sedan 2015 men har alltid haft hållbarhet i fokus, säger Fredrik Johnsson, köksmästare på restaurang Volt.

– Vi har jobbat med Ängsö Fisk sedan starten eftersom deras fiske är hållbart och fisken har extremt hög kvalitet. Vi hoppas att kravcertifieringen kan inspirera även andra att ta steget. Vi behöver fler kravmärkta fiskare också på västkusten och fler behöver förstå att kravmärkt fisk är hållbart fiskad.

Även lokala aktörer i Västerås har efterfrågat kravmärkt gös.