Ingen bakluckeloppis för mig

Textstorlek:

Ett fel kommer sällan ensamt. Jag besiktigade nyligen en av våra bilar vilken det aldrig varit något fel på. Den har gått igenom år efter år – möjligen har det på sin höjd varit någon lampa som varit trasig. Men i år var det plötsligt annorlunda. Jag trodde först att jag fått fel papper av bilbesiktaren då han sträckte sig över skärmen på datorn vid kassadisken. Det var en lång lista uppradad punkt efter punkt.

Först tänkte jag att det var hans inköpslista som frugan skickad med på vad han skulle handla på vägen hem. Men icke. Det var mitt besiktningsprotokoll. Där var allt från bagateller som skev belysning – jag har väl satt i en lampa snett – till trasiga spindelleder och abs-lampor som lyser. Jag stirrade på lappen och såg de surt förvärvade pengarna flyga förbi för mitt inre. Och så fick jag veta att jag har en månad på mig att åtgärda felen.

Men väluppfostrad som man är tackar man i alla fall för vänligheten även om jag åkte därifrån med känslan att jag fått en dom. ”Du har en månad på dig” ringde i mina öron. Det kändes som om jag fått en fotboja och måste inställa mig hos polisen varje dag.

Men det är klart, trasiga spindelleder och abs-lampor som blinkar låter ju allvarligt. Och jag som alltid gillat den där bilen. Nu blev den på något vis min fiende.

Nåja, det ordnar sig säkert, men som sagt, ett fel kommer sällan ensam. Dagen efter besiktningen skulle jag bara göra en så enkel sak som att öppna bakluckan. Den är av en sådan där elektronisk typ som man antingen öppnar genom en dold knapp eller via nyckeln.

Men ingenting fungerade. Jag fick till och med grannen involverad i det hela då han kröp in genom baksätet och försvann in i bagageutrymmet.

Ett ögonblick tänkte jag att ”tänk om bilen har ett eget liv och bara sväljer honom och han försvinner in i mörkret?” Men jag hörde honom rumstrera om där inne så liv fanns det.

Det skulle bara fattas att en polis åkte förbi och undrade vad som försiggick. ”Vad har du i bakluckan”? Vad svarar man på det? ”Grannen”. Fast jag tror inte ordningsmakten skulle gå på det. Det är för klassiskt.

Grannen kom ut helskinnad ur det svarta hålet men hade inte kunnat lösa problemet. Jag var dock tacksam för försöket för själv hade jag aldrig kommit in där även om jag för ett kort ögonblick funderade på det.

Återstod bara en sista utväg och det var att kolla på nätet. Där hamnade jag på en tråd i ämnet låsta bakluckor på just min bilmodell, vilket var rätt så roligt. Tyvärr hade ingen någon lösning på problemet. Jag fick dock veta att dylika problem inte är ovanliga på franska bilar vilket det handlar om i detta fall.

En ung kille ropade på hjälp åt sin pappa som hade samma problem. Men innan han hann få svar meddelade killen att luckan öppnat sig själv. Men han fick ett svar trots allt och det löd:

”Så är det med franska bilar – det är bäst att gå och ta en kopp kaffe innan man börjar rota”.

Jag vet inte om det är positivt eller negativt men jag hoppas att luckan står öppen en dag.