Jubileum firas med ny konst

Konstnären ÅC Danell med mopsen Racke i famnen, och i bakgrunden en av Danells målningar. Foto: Rose-Marie Eriksson
Textstorlek:

HEBY Nyligen var det säsongsstart för Heby tegelbruksmuseum och konsthall.
I år firas dessutom tioårsjubileum med en permanent och växande utställning där en ny liten bronshund ingår.

Nyligen var det på dagen tio år sedan konstnärsparet ÅC Danell och Sonja Petterson invigde lokalerna i egen regi. Tidigare fanns museet i det gamla stationshuset då kommunen var huvudman. Efter att konstnärsparet tog över huvudmannaskapet flyttades verksamheten till det gamla före detta bryggeriet där konst och kulturhistoria förenas.

– Vi har utökat vår permanenta utställning på övervåningen, medan lokalen i bottenplan ger plats för tillfälliga utställningar, säger ÅC Danell.

Nu ställer Salakonstnären Gunnel Lindberg ut sina målningar som visas till och med 17 juni. Hon har bland annat gått kurser för ÅC Danell som blev hennes mentor.

I konsthallen på övervåningen har ÅC Danell och Sonja Petterson sin permanenta utställning med många målningar och skulpturer.

– Det här är lilla Leo, och jag har skrivit ner en liten saga om mopsvalpen, säger ÅC Danell.

Sagan är sann och handlar om en liten lycklig valp vars liv blev alltför kort. Berättelsen har Danell lagt ut på Youtube för den som vill höra mer om valpens öde. Leo är en nygjuten bronsskulptur, Valp i världen, av Sonja Petterson vars skulpturer finns i många former i konsthallen. Främst hundar och katter.

– Vi har alltid haft hundar och katter i vårt hem och Sonja har skulpterat de flesta av dem.

På väggarna i den uppfräschade konsthallen hänger mindre och större målningar av ÅC Danell. Här samsas bland annat Stockholmsvyer från 1960-talet med natursköna motiv från bygden.

I Tegelbruksmuseet på bottenvåningen ryms en stor del av den svunna tegelbruksepoken som kännetecknade Heby kommun. Thomas Nilsson är ordförande i intresseföreningen och på frågan om de fortfarande får in föremål till museet blir svaret.

– Ja, det får vi faktiskt, och vi får även frågor om tegel när folk lägger om sina gamla tak. Det är lite roligt, säger Thomas Nilsson.

Museet är öppet lördag–söndag klockan 12–16 till och med första veckan i oktober. Under juli öppet även onsdagar, övriga tider efter överenskommelse.

Rose-Marie Eriksson