Klargörande partiledardebatt

Textstorlek:

Det märks att valåret rycker närmare. Partiledardebatten i Agenda på söndagskvällen präglades av färska opinionsundersökningar. Ledarna för S, MP och V framstod som osäkra och skärrade. Knepet att höja rösten när argumenten tryter fungerade inte.

Om trenden står sig ramlar Miljöpartiet ut ur riksdagen, kanske också KD som dväljs kring fyraprocentsspärren. SD knappar in på Moderaterna, vars partiledare rasar i väljar-förtroende.

Liberalerna ligger under sex procent medan framgångsvågen fortsätter för Centerpartiet som fördubblat sitt väljarstöd sedan valet 2014. Annie Lööf ligger högst i för-troendeligan och enligt medier och mätningar vann hon debatten på söndagskvällen. Men det går inte att ta ut val-segrar i förskott. Det är på valdagen det avgörs.

När sjukvården kom upp hettade debatten till och alliansföreträdarna visade enighet och styrka, medan regeringspartiernas trötta debattörer gick i försvarsställning.

I landsting och regioner med rött styre växer vårdköerna, medan det är tvärtom i borgerligt styrda landsting. Annie Lööf tog upp regeringens förslag om vinsttak. Vart ska patienterna ta vägen om alla privata vårdgivare tvingas lägga ner, undrade C-ledaren. Något trovärdigt svar fick hon inte.

Duell är ett nytt inslag som prövades, dels i inledningen av sändningen, mellan Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra. Ämnet var integration och jobb. I en annan duell var kombattanterna C-ledaren Annie Lööf och SD:s Jimmie Åkesson. Ämnet var lag och ordning. Partierna är överens om ytterligare resurser till rättsväsendet, inklusive polisen. SD skyller sin vana trogen det mesta på invandringen medan Annie Lööf slog fast att rättsväsendet ska finnas i hela landet, både för bonden på landsbygden som bestjäls på drivmedel, och för flickan i förorten som utsätts för hedersförtryck.

Jimmie Åkesson försökte byta ämne och pressa Annie Lööf på ett besked om hur hon ska kunna skapa majoritet mot vänsterblocket utan SD:s medverkan. Centerledaren svarade klokt att väljarna först ska säga sitt.

Stefan Löfven och Isabella Lövin drog nog en suck av lättnad över att utrikespolitik inte fanns med bland ämnena. Den ”feministiska” S-MP-regeringen har i FN:s säkerhetsråd bidragit till att släppa in Saudiarabien i FN:s råd för kvinnofrågor, samt i FN röstat ja till en antisemitisk resolution som förnekar judarnas historiska rätt till Jerusalem.

Platsen i FN:s säkerhetsråd missbrukas gravt när regeringen för en utrikespolitik som silar mygg och sväljer kameler. Huruvida detta kommer att ge utslag i opinionsundersökningarna återstår att se. Allianspartierna bör hur som helst inte tiga.

Bo Höglander