Nattdagis saknas i vissa kommuner

Textstorlek:

Tillgången till barnomsorg utanför kontorstid varierar mycket beroende på var i landet du bor. I Västmanland erbjuder sex av länets tio kommuner i någon utsträckning barnomsorg på obekväm arbetstid till de familjer som har behov.

Kommunerna ifråga är Västerås, Köping, Hallstahammar, Sala, Surahammar och Fagersta. Hallstahammar, Surahammar och Sala har varsin kommunal förskola som har öppet till 21.30 eller 22 vid behov. I Sala finns också en privat förskola som erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid.

I Köping, Västerås och Fagersta finns kommunala förskolor som har öppet dygnet runt. Nattugglan i Fagersta har 35 inskrivna barn. Här arbetar fem tillsvidareanställda pedagoger och en vikarie. De tar emot barn mellan ett och tolv år, men de äldsta inskrivna barnen är i tioårsåldern. Nattugglan fungerar alltså både som förskola och fritids på kvällar, nätter och helger.

– Vi började i liten skala med barnomsorg på helger och röda dagar för att se om det fanns behov och intresse berättar områdeschef Helena Karlsson.

Det gjorde det, visade det sig, och sedan år 2013 har Nattugglan öppet dygnet runt. De stora industrierna i Fagersta där de anställda jobbar skift spelar förstås in angående behovet av barnomsorgen. Men även många andra yrkeskategorier kan ha behov av barnomsorg på obekväm arbetstid.

– Vårdanställda till exempel, säger Helena Karlsson.

Måste man vara tillsvidareanställd på sitt arbete för att få plats på Nattugglan?

– Det finns barn till timanställda föräldrar här. Vi gör en individuell behovsprövning av alla som söker, förklarar Helena Karlsson.

För att verksamheten på Nattugglan ska fungera optimalt finns en regel om att barnen måste hämtas eller lämnas senast klockan tio på kvällen.

På helger och röda dagar hittar man ofta på roliga saker som att gå och bada eller besöka hembygdsgården. Man strävar efter att göra miljön så trygg och hemlik som möjligt och de små barnen har ofta med sig gosedjur och blir nattade på ungefär samma sätt som hemma.

– Enligt det jag hör brukar inskolningen här gå väldigt bra även för de minsta barnen, berättar Helena Karlsson.

Nattugglan ligger i anslutning till förskolan Björkbacken, men i framtiden kommer man att få nya lokaler i närheten av Fagerstahallen som är mer anpassade till verksamheten.

Det finns ingen lagstadgad skyldighet för kommuner att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Däremot står det i skollagen att kommunerna ska sträva efter att göra det.

Lisa Parland