Ösbyelev en av de bästa i skotarkörning – tävlar i SM

Textstorlek:

SALADAMM/SALA
Av 12 tävlande elever från sex olika gymnasieskolor i landet gick en elev från Ösby Västmanlands Naturbruksgymnasium i Saladamm vidare till SM i skotarkörning. 
– Det var oväntat, säger Hampus Öberg.

Skotaren brummar så gott som oavbrutet på planen utanför Maskinhallen på Ösby Naturbruksgymnasium. Tävlingsmomenten handlar om att på så kort tid som möjligt lyfta upp ett flertal trädstockar utan att riva hinder samt att stapla flera trädstubbar ovanpå varandra.

– Sådant här finlir är inget som man gör i skogen i normala fall, säger Robert Tallroth suppleant i SE skogsentreprenörerna som arrangerar tävlingen.

Tävlingen, som arrangerats i flera år men på olika platser i Sverige, är ett sätt att locka fler personer till att arbeta som skogsmaskinförare eftersom bristen förväntas öka de närmaste åren, förklarar Ronnie Jansson som är lärare på Naturbruksprogrammet med inrikning Skog samt samordnare för tävlingen.

På flera av skolorna har de haft uttagning inför tävlingen i skotarkörning.

Men de två elever som representerar Naturbruksprogrammet med inriktning Skog på Ösby anmälde sig frivilligt till tävlingen eftersom intresset var lågt.

– Jag har kört skotare i tre år men har aldrig provat på att stapla stockar på varandra förut. Det var inte lika lätt som jag trodde, säger Ösbyeleven Niklas Gabrielsson.

– Att vinna SM skulle vara en merit när man söker jobb, säger han.

Det blev istället hans klasskamrat Hampus Öberg som blev en av de två vinnarna som får chansen att tävla i SM för skolungdomar i Jönköping i juni. Han klarade uppgiften på tiden 7.51 minuter och knep en andra plats.

– Det var oväntat. Jag ska öva mer inför SM, säger Hampus Öberg.

På första plats kom Johan Fertig från Slottegymnasiet i Ljusdal med några sekunders försprång med tiden 7.41 minuter. Reservplatsen som nummer tre tog Emil Gustavsson från Naturbruksgymnasiet Södra viken i Sunne med tiden 8.35.

SM för skolungdomar avgörs på ElmiaWood i Jönköping den 7-10 juni. Då avgörs även Världmästerskapen i skotarkörning.

Cecilia Eriksson