Vildväxande örter som mat och medicin intresserar

Deltagarna i örtvandringen doftade och smakade på örterna. Här smakar de på älgört, som är bra mot huvudvärk. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

MÅLHAMMAR /VÄSTERÅS
Naturen är som ett stort skafferi. Men kunskapen om örter är inte lika stor idag som den var förr, även om intresset kommit tillbaka, enligt örtterapeuten Maria Karlsson som nyligen guidade runt bland vildväxande örter i Målhammar.

– Det här är mitt favoritträd, det är ett riktigt nyttoträd, säger Maria Karlsson och lutar sig mot en björk utanför Gula stallet butik & kafé i Målhammar, som arrange-rade örtvandringen.

Bland annat kan man tappa björken på sav.

– Man ska tappa björksav tidigt på våren, efter tjälen har släppt i mars–april, säger hon.

Björken kan användas till mycket mer, bland annat kan man göra te av bladen, vilket är både nyttigt och bra mot infektioner.

Vandringsturen visar sig bli en smak- och doftupplevelse för deltagarna medan de lär sig om vildvuxna maskrosor, kirskål, löktrav, nässlor, rölleka och älgört.

Deltagarna får veta att maskrosor användes under krigstider som surrogat för kaffe. Maskrosrötterna torkades, rostades och maldes och fick sedan dra i vatten. Resultatet blev en dryck som både såg ut som och smakade som kaffe. Det görs även vin på maskrosor.

– När jag var liten fick man inte äta maskrosor, man sa att de var giftiga. De ville väl ha ordning på oss och så hade man nog inte kunskapen, säger Maria Karlsson.

– Fem maskrosstjälkar om dagen stimulerar matsmältningen, berättar hon vidare.

Det som av vissa ses som ogräs, är mat för andra. Maria brukar använda kirskål i pajer, till kött- eller fiskrätter. Kirskål kan även användas som omslag för att lindra vid värk.

Växterna är nyttiga. Nässla kan man torka och sedan mixa till ett fint pulver att ha i matlagningen.

– En tesked om dagen motsvarar mineralbehovet för en person, säger Maria Karlsson.

Det finns även alternativ till vanliga huvudvärkstabletter.

– En kopp te med älgört motsvarar en halv huvudvärkstablett, säger Maria Karlsson.

Maria varnar för att plocka och äta sådant som man är osäker på om det är ätbart eller giftigt. Hon rekommenderar att gå en kurs eller ha en bok till hands. I famnen håller hon själv boken ”Vanliga vilda växter till mat, krydda, hälso och kroppsvård av Pelle Holmer, Marie-Louise Eklöf och Anders Pedersen.

– Det finns litteratur på biblioteket, man kan köpa eller hitta information på nätet, säger Maria Karlsson.

Agneta Lindell, var en av deltagarna på örtvandringen.

– Jag är intresserad av att ta tillvara på växter i naturen, jag har ett matintresse och är biodlare utanför Enköping.

– Osäkerhet har gjort att jag inte vågat plocka tidigare, men nu kommer jag att göra det, säger hon.

Cecilia Eriksson