Fiskevårdsförening fick pengar för att engagera ungdomar

Valter Lindeman har precis satt på den jättelika wobblern för att försöka få upp storgäddan. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

NORBERG Spännarhyttan/Nyhyttans fiskevårdsförening har startat ett fiskekafé vid sin egen sjö Värlingen mellan Norberg och Avesta. 

De har fått 22 000 kronor beviljade av kommunen för detta ändamål som syftar till att anordna fiskedagar och låna ut spön till ungdomar som inte har fiskeutrustning.

Robert Kronlund är med i fiskevårdsföreningen men är också elevstödjare och beteendepedagog på Centralskolan i Norberg.

För dagen är det dock inte sjön Värlingen som gäller utan han har tagit sig till sjön Snyten med en elev, Valter Lindeman som går i sjätte klass.

– Vi har en dag i dag då ungdomar som är duktiga i ämnena och sköter sig får bestämma själva vad de vill göra och Valter valde att fiska, berättar Robert.

Fiskekaféet är alltså ett projekt som Spännarhyttans/Nyhyttans nyligen startat. Man fick 22 000 kronor och för detta valde föreningen att köpa fiskemateriel.

– Ja, vi sökte integrationspengar hos kommunen och fick det beviljat. Vi vill gärna få nyanlända ungdomar att börja fiska. Och att vi kallar det ett fiskekafé beror på att då vi har fiskedagar ordnar med grill och kaffe under de två timmar vi arrangerar dagen.

I sjön Värlingen planterar föreningen in regnbåge, öring och röding. Men det kostar.

– Alla pengar vi får in på fiskekort går till att plantera in fisk. Och med frakt betalar vi 100 kronor per kilo fisk. Tar man upp fisken går vi back men finns det ingen fisk i sjön är det så klart inget roligt för den som fiskar.

I fjol arrangerade föreningen två fiskedagar och i år har man redan hunnit med att ha två.

– Men vi kommer att ha fler och så har vi startat en ungdomssektion där vi nu har nio medlemmar.

Valter visar sig vara just en fiskeintresserad grabb. Han har dock aldrig fiskat i sjön Snyten.

– Nej, jag fiskar mest norr om Norberg.

För honom är det abborre och gädda som gäller och då med betoning på gädda.

– Det bästa fisket är tungt gäddfiske – 95 procent av fisket i dag består av tung gädda. Det skall vara lite fight och många tillverkar sina egna wobblers, berättar Anders.

Vad är då Valters rekord?

– Jag har fått en gädda på drygt sex kilo – det är den största.

Jan Å Johansson