Fransmän på besök

Dylan Servera och Antoni Nallet, lantbruksstuderande från Frankrike, tog chansen att åka som utbytesstudenter till gårdar i Västmanland. Här är de på Olsbo gård i Sätra brunn vid kalven som de precis under fototillfället fick döpa till Fransi. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

SÄTRA BRUNN/SALA Under 23 dagar har två utbytesstudenter från Frankrike bott på Olsbo gård i Sätra Brunn och på lantgård i Öster Vrenninge, utanför Sala. De har fått hjälpa till med allt som man gör på en gård. I dag åker de hem igen.

Det är Ösby Naturbruksgymnasium i Saladamm som har ett utbyte med en lantbruksskola i Bourg-en-Bresse i östra Frankrike sedan flera år tillbaka.

I maj var sex elever från Ösby Naturbruksgymnasium på besök på lantgårdar i Frankrike och nu är några elever på besök på tre olika lantgårdar i Västmanland.

– Syftet med resorna är att upptäcka olikheter och utbyta erfarenheter, säger Kicki Wölger, franskalärare och ansvarig för studentutbytet.

Det är fullt hus på Olsbo gård. Barnen i familjen har nyligen fått sommarlov och det vankas tårta till fikat.

Runt bordet sitter paret Carolin och Johan Larsson som har köttdjur och skogsentreprenad i Öster Vrenninge i Salbohed och paret Linda och Nicklas Andersson samt Bo Andersson som driver mjölkproduktion på Olsbo gård.

Kicki Wölger tolkar. Engelska är knagglig hos de franska studenterna.

– Vi kommunicerar via kroppsspråk, berättar Linda Andersson, som själv varit utbytesstudent när hon gick på Ösby Naturbruksgymnasium.

Det har även hennes man Nicklas varit.

Men nu är de själva värdfamilj och det är fjärde gången de tar emot utbytesstudenter.

För att kunna genomföra elevutbytet så har de ofta sökt och fått ekonomiskt stöd från EU via det så kallade Rasmus projektet. Men de franska studenterna fick inget stöd i år och har fått finansiera resan via skolan och genom egna medel.

Dylan Servera och Antoni Nallet, som studerar andra året på en lantbruksskola i Bourg-en-bresse tycker att de blivit väl mottagna i familjen och de har fått prova på alla uppgifter som man gör på en mjölkgård.

Bland annat har de varit med under kalvningen och så har de kört gräs.

– Men vi fick avbryta på grund av regnet. Vi har talat om innebörden av svensk sommar och nu tror jag att de har förstått, säger Linda.

De talar om skillnaderna mellan svensk och franskt lantbruk.

– Det är nya maskiner och nytt material. Det är andra djurraser än i Frankrike och vädret är annorlunda, säger Antoni Nallet.

Nästa år tar de studenten. Båda vill studera vidare därefter. Antoni vill bli lantmästare och sedan jobba på en gård. Dylan vill studera vidare och bli matproducent.

– Mat är viktigt och centralt i Frankrike. Vi äter för att överleva, men för dem är det en livsstil, säger Linda.

Studenterna har blivit som en i familjen och har även upptäckt delar av Västmanland utanför lantgårdarna.

– Vi åkte till Mälaren vid Björnö i Västerås och Erikslund och Ikea. Och så har vi berättat om branden och besökt brandområdet och fikat på Elsas i Norberg och berättat att det brann där också, säger Kicki.

I dag åker eleverna hem.

Vad kommer ni berätta för era klasskamrater om Sverige?

– Vi kommer säga till dem att ta chansen att åka hit i framtiden. Men också att de ska ta med sig myggmedel, säger Dylan och skrattar.

Vi går ned till ladugården. Antoni klappar en av kalvarna.

Undertecknad frågar Caroline om kalven har något namn. Hon vänder sig till Antoni och Dylan och frågar vad de tycker att kalven ska heta.

– Fransi, kommer de överens om ganska snabbt.

Cecilia Eriksson