Han kan vinna Ullbaggen

Johan Matsander startade Färna odlingar och är en av dem som är nominerade till Ullbaggen. Han odlar svarta vinbär och rabarber. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

FÄRNA/SKINNSKATTEBERG Johan Matsander såg potential i att börja odla rabarber och svarta vinbär för saft- och syltförsäljning. Idag arrenderar han 30 hektar mark vid Färna herrgård. Genom att han nu är nominerad till Landsbygdsnätverkets utmärkelse Ullbaggen hoppas han kunna inspirera andra till att börja odla.

Johan Matsander arbetade som musiklärare, men bytte bana när han kom på idén att odla rabarber och svarta vinbär för att göra saft och sylt.

Han är lantbrukarson, men lantbruket han växte upp på, i Västerfärnebo, hade en helt annan inriktning.

År 2013 började han arrendera mark av ägarna på Färna herrgård och två år senare kom första skörden som genererade ett ton svarta vinbär och 700 kilo rabarber.

Och det har blivit mer för varje år.

– Jag tror årets skörd kommer ge 15 ton vinbär och 8 ton rabarber, säger han.

Johan vill gärna utöka odlingarna i framtiden.

– Jag vill bli lika stor som dem vi importerar från, som i Polen exempelvis där de har enorma fält, säger han.

Allra störst är svartvinbärsodlingen. På Färna odlingar har Johan mellan 50 000–60 000 svartvinbärbuskar. Det kan låta mycket, men i branschen är det en småskalig verksamhet. I Sverige odlas den här typen av grödor sällan i den här omfattningen. Johan anser att vi lika gärna kan odla den här typen av grödor i Sverige istället för att importera dem.

I odlingen finns tre sorters svarta vinbär, den ryska sorten Sacha och de skotska sorterna Ben Tron och Ben Connan.

När det gäller rabarber är det den engelska sorten Sutton och den holländska sorten Jordgubbsrabarber som han odlar.

Johan har även flera bisamhällen för pollineringens skull.

Av bären tillverkas det en dryck på svarta vinbär och snart kommer även en ny sorts dryck att lanseras som innehåller svarta vinbär blåbär och rabarber.

– Jag har tagit fram receptet tillsammans med en sommelier i Stockholm, säger Johan.

Idag säljer Johan saft och sylt på ett 15-tal olika försäljningsställen i Örebro, Köping och Västerås samt i några Coop-butiker.

Målet är att i år utöka försäljningen inom Coop Sverige och han tror att det ska bidra till att kunna försörja sig på arbetet och att han ska kunna anställa. Idag har han en person som hjälper honom, via Arbetsförmedlingen.

I november kan Johan bli en av dem som får ta emot Landbygdsnätverkets pris Ullbaggen i Tällberg. Länsstyrelsen i Västmanland har nominerat Johan Matsander i kategorin ”Sysselsättningspris gröna näringar”.

Vad skulle det betyda för dig att vinna?

– Det skulle säkert knuffa på försäljningen och jag hoppas att det skulle öka intresset för att odla, säger han.

Cecilia Eriksson

 

Fakta Ullbaggen

Priset Ullbaggen delas ut varje år av Landsbygdsnätverket för att uppmärksamma företag eller projekt som utvecklat landsbygden på ett positivt sätt.

Nomineringen kan göras i åtta olika kategorier till företag och projekt som har fått stöd ur bland annat Landsbygdsprogrammet.

Nomineringen görs av bland andra Länsstyrelsen. Länsstyrelsen i Västmanland har även nomierat: Lantbrukarna Mikael och Malin Carlsson på Östjädra gård, utanför Västerås. Fagersta Södra IK, Jörgen Westholm på Team Westholm i Sala och Markus Eriksen i föreningen Smaka på Västmanland.