Västmanland i naturen

Rådjuret är Västmanlands landskapsdjur. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

VÄSTMANLAND Rådjur, mistel och trattkantareller. Västmanland finns välrepresenterat i fauna och flora med sina landskapssymboler.

Västmanland är inte det minsta landskapet. Inte det största heller. Med sina 9 300 kvadratkilometer, varav 8 400 är land, så placerar sig landskapet runt mitten bland sina kollegor från Skåne i söder till Lappland i norr.

Att det är runt tusen kvadratkilometer vatten, förklaras i huvudsak av att Mälaren tar plats i landskapsytan.

Med detta sagt kan vi nu gå igenom landskapets symboler.

Först själva landskapsvapnet. Det ser ut som tre brinnande berg, och den självklara förklaringen är förstås landskapets koppling till Bergslagen och gruvor. Fattas bara annat.

Men samtidigt är det ett bevis på vad som gällde när landskapsvapnen formades under Vasarnas epok under senare delen av 1500-talet.

De finare landskapen fick lejon, gripar, i sina vapen. Det var landskap som historiskt varit nära knutna till maktens centra. Exempel är Sörmland, Västergötland och Östergötland.

Skogslänen och andra fick istället hålla till godo med naturanknutna bildspråk. Men varför Lappland fick en knölpåksförsedd lättklädd man, kan man ju fundera på.

Landskapsdjuret är rådjur. Det anses ha god anpassningsförmåga och finns som tätast i Skandinavien. Och till Västmanlands vackra natur är det väl inte särskilt svårt att anpassa sig. Landskapsblomman heter mistel. Det är en halvparasitiskt trädlevande växt. Den växer alltså på grenar hos andra växter. Särskilt runt Västerås förekommer den rikligt.

Inom den medicinska världen anses den vara blodtryckssänkande(?). Och hur var det med att stå under en mistel och kyssas? En återspegling av gamla tiders fruktbarhetsriter.

Boknätfjäril är landskapsinsekten. Vingbredden kan bli fem centimeter och fjärilen är vacker att se på, med sina rödbrunspräckliga färger.

Vill man äta landskapsäpplet så är det Fagerö som gäller. Det upptäcktes på ön Fagerön (Mälaren). Därav namnet.

Vad gäller landskapssvampen trattkantarell, så är det bara att gratulera Västmanland.

Det är väl den näst mest populära svampen, efter gula kantarellen.

Att plocka ”trattisar” tillhör höstens stora nöje för många, inte minst i Västmanland.

Rolf Johnsson