Byn är kluven på mitten

När Kvicksundsbron är öppen passerar mellan 11 000 och 12 000 fordon om dygnet här. Samhället Kvicksund ligger på bägge sidor om bron och ungefär lika många bor på varje sida. Den norra delen hör till Västerås kommun och Västmanlands län och den södra delen hör till Eskilstuna kommun och Södermanlands län. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

KVICKSUND Natten till i måndags stängdes Kvicksundsbron av för att repareras. Under en månad får den som vill ta sig från ena sidan av samhället  till den andra antingen ta färjan eller köra en rejäl omväg.

Färjan är gratis och går dygnet runt. Den har ingen tidtabell utan är anropsstyrd.

De boende i Kvicksund har redan hittat strategier för att lösa logistiken.

– Vi har en bil parkerad på södra sidan berättar Charlotte Hedanius som bor på norra sidan med sin familj.

– Själv har jag semester nu men min man jobbar inne i Eskilstuna. Han har köpt en elcykel inför broavstängningen och kan efter att ha kollat vädret på morgonen bestämma sig för om han ska ta bilen eller elcykeln till jobbet.

Att under broreparationen ha en bil stående på den sida där man inte bor är familjen Hadenius inte ensamma om och på norra sidan har man inrättat några extra parkeringsplatser.

På restaurang Papa Jun som ligger på södra sidan har man redan på torsdagskvällen första veckan märkt av stängningen.

Det är långt ifrån folktomt men ägaren Annelie Yago berättar att det i synnerhet är luncherna som påverkas.

Mellan en tredjedel och en fjärdedel av lunchgästerna försvinner. En viss skillnad märks också kvällstid.

Att bedriva restaurangverksamheten i sig är inte något större problem.

Som tur är får vi de flesta varuleveranser från Eskilstunasidan, berättar Annelie Yago.

Vi hoppas att i alla fall våra stamgäster ska hitta hit som vanligt. Vi har gjort ganska mycket reklam för färjan och pratat om hur smidig den är.

Broavstängningen är ordentligt skyltad från bägge håll men några bilar har ändå åkt fram till avspärrningarna och vänt under avstängningens första dagar.

Enligt arbetsledare Gunnar Axelsson på Trafikverket arbetar med underentreprenörer inräknat mellan 40 och 50 personer per dygn med broreparationerna. Arbetet består av många olika delar och utförs under en stor del av dygnet.

– I natt kördes sprutbetong, till exempel.

Arbetsledningen och byggledarna sover på campingen alldeles intill.

Bron är bevakad dygnet runt medan reparationerna pågår. Att som några redan försökt, ta sig upp på bron nattetid via järnvägen, är alltså ingen idé.

Medan broreparationerna pågår passar Trafikverket på att utföra en del vägarbeten på väg 56 mellan Rytternekorset och Kolbäckskorset på Västmanlandssidan. Delar av väg 56 kommer därför att vara avstängda redan en bra bit innan Kvicksundsbron.

Trafiken som skulle ha åkt på de avstängda delarna av väg 56 leds i huvudsak om via Kolbäck.

I övrigt leds trafiken mellan Eskilstuna och Västerås om via Köping och Arboga.

Lisa Parland