De får Malmberga station

Kalklinbanans gamla drivlstation i Malmberga. Nu ska den formellt förvärvas av föreningen Kalklinbanans vänner. Foto: Ingemar Carlsson
Textstorlek:

Västmanland/Södermanland. Föreningen Kalklinbanans Vänner kommer på ett extrainsatt årsmöte den 9 augusti ta beslut om att förvärva kalkbrottsutsikten i Forsby samt mellanstationen Malmberga som fungerade som drivstation för kalklinbanan. Vad är köpeskillingen för Malmberga station?

– Är du spekulant på den själv, skojar Klaus-Jürgen Schmidt som är ordförande för föreningen Kalklinbanans Vänner.

– Man kan uttrycka det som att Nordkalk skänker oss den. Jurister har utarbetat allt och kontraktet kommer att skrivas i augusti.

Kalklinbanans Vänner har mängder av planer.

Vid Kalkbrottsutsikten kommer en skulpturpark att byggas upp. Några av de gamla korgarna som fått konstnärlig utsmyckning finns också att beskåda. Man hoppas dessutom få tillgång till själva kalkbrottet för att kunna visa upp det.

Malmberga station ska bli museeum och besökscenter. Förhoppningsvis med tillhörande café.

– Den dag kalklinbanan togs ur drift sommaren 1997 tryckte arbetarna där helt enkelt bara på stoppknappen och gick hem. De lämnade allting precis som det var. Vi har hämtat de viktigaste delarna därifrån men väldigt mycket finns kvar i orört skick berättar Klaus-Jürgen Schmidt.

Det är också en bok på gång med arbetsnamnet Kalklinbanans historia. Den kan ses som en hyllning till alla som genom årens lopp haft sin arbetsplats här förklarar Klaus-Jürgen Schmidt.

Vad har hänt med den andra mellanstationerna Knotberget och Granhammar?

– De står kvar men är sålda till privatpersoner. Vi hoppas på ett samarbete där så att allmänheten har möjlighet att se alla de gamla stationerna.

De fem stolparna ute i Hjälmaren står fortfarande kvar. Eftersom fiskgjusen häckar på stolparna har markägarna valt att behålla dem. Föreningen Kalklinbanans vänner skulle gärna förvärva dessa stolpar också, men tar en sak i taget som Klaus-Jürgen Schmidt uttrycker det.

Vad skulle ni vilja göra med stolparna i Hjälmaren?

– De är ihåliga så man kan klättra in i dem…

Att Kalklinbanans Vänner formellt förvärvar Malmberga och kalkbrottsutsikten betyder mycket för eldsjälarna i föreningen säger Klaus-Jürgen Schmidt.

– Men egentligen hade vi velat ha hela banan och bedriva persontrafik över Hjälmaren.

Lisa Parland