Ekologiska produkter i Munktorps nya gårdsbutik

Anders och Britt Lundberg har startat en gårdsbutik där de bor och verkar i södra Munktorp i Köpings kommun. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

MUNKTORP/KÖPING Britt och Anders Lundberg odlar ekologiska grönsaker på friland. De förädlar grön-sakerna och även råvaror från skogen. Nu har de startat en gårdsbutik där de bor och verkar i södra Munktorp.

I gårdsbutiken står burkar med inlagda grönsaker och frukter och råvaror från skogen prydligt på rad i hyllorna.

Äppelmos och ättikgurka är populärt. Men för dem som vill testa på något mindre vanligt förekommande finns det gott om olika alternativ, bland annat krydd-
syltad squash, squashsallad, syltad pumpa, syrensaft, granskottssaft, älggrässaft och maskrossaft.

Britt Lundberg tar ned en av burkarna från hyllan, det är syrenblomssocker.

– Jag plockar bort de lila blommorna och mixar dem med socker och torkar det. Det är gott att ha på fil eller gröt, berättar Britt.

Inspirationen hittar hon på nätet.

– Det finns mycket recept på nätet. Men det får inte vara allt för krångligt och tidsödande, säger hon.

En del tips på recept har Britt fått från kunder på Bondens egen marknad i Västerås, där Britt och Anders brukar finnas med.

Britt berättar att hon har odlat sedan hon var omkring 15 år gammal och drömmen om att bli självförsörjande har funnits länge. I påskas premiäröppnade gårdsbutiken och i den kan man finna en komplett måltid. Kaninkött, korv och potatis finns, men även Krav-märkta produkter från Stora Hällsta kvarn, en av producenterna i föreningen Smaka på Västmanland där Britt och Anders är medlemmar. De tillhandahåller även honung från dottern Charlott Ristikartanos bigård som finns på gården. I butiken finns även deras egna mjuka fårskinn, kaninskinn och garn.

I början av april gick Britt och Anders en kurs som handlade om att utveckla sin gårdsbutik, där de fick en del tips.

– Det var länsstyrelsen som anordnade kursen. Man fick bland annat tips i hur man kan inreda, säger Britt.

Det syns inte ett enda spår av att butiken tidigare fungerade som deras skräpbod. Golvet är nylagt och det finns en lantlig charm med träbjälkar i taket, ärvda möbler och Anders nysnickrade hyllor. En kund kommer in.

– Jag köper alltid ägg här och handlar åt flera. Jag är äggleverantör, skrattar Bengta Qvist.

Cecilia Eriksson