Enklare att cykla i skog

Mountainbike som sport är populärt och nu ska det bli enklare att utöva sporten i skogarna i Köping. Foto: Pressbild
Textstorlek:

KÖPING Mountainbike-sporten har blivit allt mer populär och förra året kom ett medborgarförslag in till Köpings kommun om att anlägga mountain-
bikespår i kommunens skogar. Nu anläggs spår i Skoftesta-, Karlbergs- och Johannisdalsskogen.

Arbetet är i sin inledande fas där det påbörjats i Karlbergsskogen. Arbetet med spåren i Skoftesta- och Johannisdalsskogen påbörjas i höst och ska vara färdiga till nästa sommar, närmare bestämt
i juli 2018.

Mountainbike har accelererat som tränings- och motionsform de senaste åren. 48 procent av befolkningen i Sverige använder cykling som motionsform varje dag, visar en undersökning som Sifo gjorde i fjol.

Flera kommuner i landet har anlagt spår som är speciellt utformade för träning med mountainbike och nu står alltså Köping på tur.

Fullmäktige har nyligen fattat beslut om att tilldela 850 000 kronor till projektet som drivs av Kultur och fritid, Tekniska kontoret, Köpings cykelklubb och Köping-Kolsva orienteringsklubb. Tillsammans ska de finna den bästa lösningen på spårsträckning och skyltning i spåren.

Rickard Isaksson från Köpings Cykelklubb anser att det finns flera anledningar till varför ett mountainbikespår är viktigt. Det handlar bland annat om säkerhet med tydlig skyltning och
planering av spåren för att undvika att krocka med andra där spåren korsar.

Det gamla spåret i Karlbergsskogen har förlängts och bearbetats och är färdigt att cykla i. Skyltar varnar för korsande spår, visar riktning och märker ut svårare partier. I höst kommer en spårcentral sättas upp med information och kartor.

Rickard hoppas på att satsningen på spåren ska få fler ungdomar att få upp ögonen för sporten.

– Naturligtvis är det bra för folkhälsan. Cykling är en skonsam träning som passar de flesta, säger han.

– Intresset för mountainbikecykling är stort i Köping. Vi har fått en enorm feedback på det här projektet i sociala medier när vi har lyft vårt arbete, säger han.

Inom Kultur- och fritid har det under en tid pågått en diskussion om tillgängligheten i skogen och att arbeta med tydligheten kring var man får cykla, springa och rida.

– Det här projektet ger oss möjlighet att utveckla och genomföra de tankar vi haft, säger Jonny Clefberg, ordförande i Kultur- och fritidsnämden.

Han tror också att satsningen med flera spår att träna i kan leda till ett uppsving i besöks- och turismnäringen i Köping.

Cykelklubben ser även över möjligheten att söka pengar till en cykelpark, en så kallad ”Pumptrack” för teknikträning.

Cecilia Eriksson