Västmanlands hembygdsföreningar

Textstorlek:

AUGUSTI

Hembygdsföreningen Arboga Minne

1-8 augusti, tisdag-fredag kl.13-16 och lördag kl.11-14. Arboga Museum, Nygatan 37. Utställning: ”Låt stå! Folkskolan speglad i Arboga Museums samlingar”. Extraöppet under Medeltidsdagarna 9-13 augusti: onsdag-fredag kl.10-16 lördag – söndag kl.11-16.

1 -11 augusti, tisdag-fredag kl.10-12, Arboga Museum, Nygatan 37, Arboga. Sommarskoj på museet. Bli piga eller dräng hos familjen Örström. Hushållerskan behöver hjälp med att städa, tvätta, karda ull och kärna smör.

1 – 12 augusti, tisdag-fredag kl.14 och lördag kl.13. Arboga Museum, Nygatan 37, Arboga. Dramatiserade visningar. Hör tjänstefolket berätta om livet i grosshandlarhemmet. Pris: 50 kr, barn t.o.m. 15 år gratis.

Arboga Bryggerimuseum. Skandiagatan 3, Arboga. Öppet: 1 – 7 augusti, måndag kl.17-19, torsdag kl.14-16, Guidade visningar: måndag kl.17.30. Biljetter säljs på Arboga Turistbyrå, i Arboga Museum och på plats. Pris: 50 kr, barn t.o.m. 15 år gratis OBS! Arboga Bryggerimuseums öppettider under Medeltidsdagarna 9-12 augusti, onsdag-fredag kl.11-13 och lördag kl.11-15. Fredag-lördag 11-12 augusti kl.11-16. Arboga Museum, Nygatan 37, Arboga. Servering på museigården.

Lördagen den 12 augusti kl.11-16, Gamla Museet, Nygatan 41, Arboga. Stensalen är öppen. I den medeltida Stensalen kan du prova på att slynga band, eller se en utställning om Arbogas tidigaste historia.

Badelunda Hembygdsförening

Onsdagar den 2, 9, 16, 23 och 30 augusti kl.18. Guidad tur vid Anundshög och åsen. Samling vid Café Anund. Kom och hör berättelsen om områdets storhetstid och få en förklaring till alla unika fornlämningar på platsen. Biljetter kan köpas på Café Anund eller på Västerås Turistbyrå. Pris: 60 kr/person, Barn 0-16 år: Gratis. Café Anund har öppet kl.11-19.30.

Söndagen den 13 augusti kl.16 vid Labyrinten vid Tibble – Badelunda.
”Labyrintens hemlighet”. Med sång, musik och dans berättas en historia om den sägenomspunna labyrinten och vad som kan ha tilldragit sig där i svunna tider. Parkering strax efter avfarten mot Tibble från Tortunavägen, cykla gärna. Gratis entré.

Söndagen den 27 augusti vid Anundshög. Arkeologidagen. En händelserik dag på Anundshögsområdet med aktiviteter för vuxna och barn. För närmare upplysning om tider och program hänvisas till Facebook-sidan på www.badelunda.se

Fagersta Västanfors Hembygdsförening

Måndagen den 31 juli till fredagen den 4 augusti kl.9-16 Stora Logen. Knyppelveckan. Hela veckan kan du se knypplarna med sina dynor, nålar och fina trådar, när de skapar spetsar, schalar, hattar och annat vackert! Kom in och titta, vill du själv delta, kontakta Kerstin Jansson, på tel. 070-300 55 38.

Lördagarna den 5, 12, 19 och 26 augusti kl.14-16. Skomakerimuseet på hembygdsgården i Fagersta. Sommaröppet. I Skomakerimuseet finns en liten del av allas vår historia samlad. Skor, verktyg, material, skoputs och maskiner samsas här på en liten yta i ett charmigt och välfyllt museum.

Lördag-söndag 5 – 6, 12 – 13 och 19 – 20 augusti kl.14-17. Västanfors herrgårdsflygel. Besök Malla Löwenhielms hem och se hur livet tedde sig i herrgården vid Västanfors bruk kring förra sekelskiftet.

Lördag-söndag 5 – 6 och 12 – 13 augusti, kl.14-17. Sommaröppet i Soldattorpet. Soldattorpen rymmer historien om Sveriges krigiska förflutna, då soldater fick ett torp att bo i med sin familj så länge de var tillgängliga för tjänstgöring.

Lördag-söndag 5 – 6 och 12 – 13 augusti, Mor Stinas stuga. Älskad av många är Mor Stinas lilla stuga, med den gröna dörren vänd mot prunkande rabatter. Här syns det som om den gamla goda tiden blivit kvar, i en idyllisk röd stuga med vita knutar och full av vackra föremål som väcker minnen.

Söndagen den 6 augusti start kl.14-17. Spelmansstämma. Härlig folkmusik, i en traditionell spelmansstämma med intåg, allspel, uppspel och buskspel. 17.30 uppträdande i Stora Logen med fantastiska Merit Hemmingsson. Entré 120: -. Biljetter finns på Västanfors hembygdsgård och betalas innan man får dem: swish till 070-631 20 99 (Roland Lindfors) eller sätt in pengarna på 6541 – 807 925 918. Arrangör: Fagersta folkdansgille och Västmanlandsmusiken.

Lördagen den 12 augusti. Återvändardagen. Preliminärt program: kl.10.30 välkomsttal av representant från Fagersta kommun. Bergsmansstugan, Runemuseet och Soldattorpet är öppna för besök på egen hand kl.10-16. Skomakerimuseet kl.14-16. Mor Stinas stuga kl.14-17. Herrgårdsflygeln kl. 14-17. Kl. 11-17 Vävföreningen varpan har utställning av hemvävda mattor samt fint lotteri, i Hamnboden. Kl. 11-12.30 bjuds återvändare på fika i Stora Logen av Fagersta kommun. Tid kommer senare. Fagersta-Västanfors hembygdsförening bjuder kommunens invånare som är födda 1927 på fika. Fagersta idrottshistoriska förening arrangerar en utställning under dagen. Arrangörer: Västanfors – Västervåla församling, Fagersta kommun, Vävföreningen varpan, Fagersta idrottshistoriska förening, hembygdsföreningen. Lördagen den 12 augusti: Det bakas i Bagarstugan kl.10-17. Gästbagare Holger Deg. Hela dagen bakas det härliga mjuka tunnbrödet i Bagarstugan. Kom och titta på, provsmaka och köp en påse om du vill, brödet är gott till mycket. Medlemmar kan vara med och baka torsdag, fredag, söndag och måndag, på för- och eftervärmen. Kontakta Gunlög Tallqvist om du är intresserad på telefonnummer 070-259 96 94.

Harakers Hembygdsförening

Lördagen den 5 augusti i Bygdegården. Sommarcafé med våfflor.

Kolsva-Ortens Hembygdsförening
Lördagen den 5 augusti avslutas sommarcaféet med stort tårtkalas.

Lördagen den 5 augusti kl.13. Välkommen att följa med på en guidad tur, en bruksvandring, i Kolsva, detta år med siktet inriktat på Hästfallet, Vargheden och herrgårdsområdet.

Kumla Hembygdsförening

 Lördagen den 12 augusti kl.13. Hembygdsgården. Hembygdsdag. Utställning av gamla föremål, öppet i byggnaderna. Musikunderhållning av ”Sabina och Marina”, kaffe och våfflor.

Kungsåra Hembygdsförening

 Fredagen den 18 augusti kl.18. Kungsåra Bygdegård. Grill och berättarafton. Föreningen håller med grillar, ta med dig det du önskar grilla och dricka.

Medåkers Hembygdsförening

 Lördagen den 5 augusti kl.09. Medlemsresa med buss till Närke – Sannahed, Kumla. Besök på 1900-talsmuseum med mera.

Söndagen den 6 augusti kl.14. Friluftsgudstjänst på Abramsgården, Medåkers Hembygdsgård. Hembygdsföreningen bjuder på kyrkkaffe med våffla.

Söndagen den 27 augusti kl.14. Medåkers Marknad vid Bygdegården i Tåby. OBS! Platsen. Genuin marknad med försäljning av lokala produkter, hantverk. Knallar både ute och inne. Servering. Arrangör: FLIS, Föreningsliv i Medåker i Samverkan.

Möklinta Hembygdsförening

Söndagen den 6 augusti på Möklinta Gammelgård. Hembygdsdag. Gudstjänst på logen kl.11. Maths Gunnarsson och Inger Bjerkered spelar möklintamusik, kl.12.30-14. Ann Britt Sommer spelar nyckelharpa och sjunger kl.14.30 – 16. Kaffeservering, lotterier. Öppet hus.

Möklinta Hembygdsförening. Lördagen den 19 augusti kl.17. Surströmmings- och sillfest på Gammelgårdens loge. Underhållning, lotterier. Gratis för medlemmar. Övriga 100 kronor.

Norrby Hembygdsförening

Söndagen den 6 augusti, Hembygdsgården i Öja kl.16. Hembygdsgårdens dag. Friluftsgudstjänst. Fika ur egen kaffekorg. Öppet i alla byggnader.

Torsdagen den 10 augusti Hembygdsgården i Öja, kl.19. Trivselkväll. Hannah Floderer sång och Anders Larm musik. I entréavgiften ingår fika.

Ramnäs Virsbo Hembygdsförening

 Lördagen den 5 augusti. Bussresa. Lördagen den 12 augusti kl.12-16 i Virsbo centrum. Virsbodagen. Knallar, fotoutställning, föreningsaktiviteter, försäljning med mera. Kaffeservering. Arrangör: Arbetsgruppen i samarbete med Virsbo föreningar.

Söndagen den 27 augusti kl.9. Slåttergille på Lönnbromossen med Naturklubben som bjuder på kaffe och lunch. Föranmälan till Gudrun Lager på telefon 0220-353 98

Sala Hembygds- och fornminnesförening

Söndagen den 6 augusti kl. 13-17. Väsby Kungsgård. Spelmansstämma. Salaortens folkdansgille, slöjd och hantverksföreningen, kaffeservering.

Fredag – söndag 25 – 27 augusti. Salamässan

Skinnskattebergs Hembygdsförening

Söndagen den 20 augusti kl.10-14. Kolarbyn, Skärsjön. Hembygdsföreningen serverar kolbullar, milan tänds och det blir friluftsgudstjänst.

Svedvi Berg Hembygdsförening

Lördagen den 12 augusti kl.12. Hembygdsgården Skantzen. Hembygdens dag med kakbuffe i Mekanikusbostaden.

Säby Hembygdsförening

Söndagen den 20 augusti, Årby. Samling kl.14. Byavandring. Ta med kaffekorg och eventuellt något att sitta på.

Västerås Hembygdsförening

Onsdagen den 2 augusti kl.14. Vallby Friluftsmuseum. Karindagen firas traditionsenligt.