”Jag älskar Köping”

Filmen Tårtgeneralen har premiär vintern 2017/2018. På bilden syns Mikael Persbrandt i huvudrollen som Hasse Pettersson tillsammans med manusförfattarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Foto: Love Larson
Textstorlek:

KÖPING Från juni och fram till slutet av förra veckan har det pågått filminspelning av Tårtgeneralen i Köping. Västmanlands nyheter fick en intervju med manusförfattarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och skådespelarna Mikael Persbrandt och Helena Bergström.

Tårtgeneralen baseras på Filip och Fredriks verklighetsbaserade bok med samma namn. Köping blev utnämnd till Sveriges tråkigaste stad under 1980-talet och det vill huvudpersonen i filmen, nyinflyttade Köpingsbon Hasse Pettersson, ändra på genom att göra en rekordlång smörgåstårta på 510 meter som ska sätta Köping på kartan. Hasse P spelas av Mikael Persbrandt.

På frågan varför han tackade ja till rollen svarar han:

– Det är en roll som har rötterna i en slags mylla som jag tycker är intressant att jobba i. Det handlar om människor som kämpar på botten av samhället.

– Jag hade lust att göra det här med Filip och Fredrik som jag stött på i olika sammanhang genom åren. De har ett patos och en skön inställning men drivs ändå av något slags samhällsintresse.

Han känner starkt för rollen.

– Jag kände att jag skulle kunna göra den här rollen väldigt bra. Vi får se vad andra tycker, men jag har varit nöjd med varenda scen vi har spelat in. Det har varit ett fantastiskt roligt jobb, säger han.

Vad gillar du bäst med din roll?

– Det är en person jag kan känna med. Det kanske är alla stukade män i min släkt, det är gubbar jag sett på stan. Det är den svenska arbetarklassmannen som står med knuten näve, men den är i fickan. Det finns något som jag känner igen och som jag tycker om att gestalta.

– Det finns inte en skådespelare som inte skulle tycka att det här är en fantastisk karaktär, för det är en så udda figur som har så högt flygande drömmar men som har noll koll och det blev oerhört komiskt i den diskrepansen mellan verklighet och fantasi i hans värld.

Det var en vän till Filip och Fredrik som stötte på Hasse P i arkiven när han skulle göra research för dem för ett annat jobb.

– Det är en man som vi blev fascinerade av, säger Filip Hammar som tillsammans med Fredrik Wikingsson träffade Hasse P innan han dog.

– Han var 62 bast men såg ut som 80. Han hade haft ett, på många sätt, kul liv men också på många sätt ett alldeles fruktansvärt liv.

De hade releasefest av boken på äldreboendet i Västerås där han bodde.

De har gjort sin tolkning av Hasse P eftersom det inte finns några rörliga bilder från hans glansdagar.

Hasse P hade en idé kvar i slutet av sitt liv.

– Det var att göra en smörgåstårta från Skultuna till Västerås som skulle vara 800 meter och det var lite hjärtskärande för vi kunde inte säga till honom att det aldrig kommer att ske, säger Filip.

De berättar att Hasses liv pendlade mellan mörker och ljus och Filip tror att han kanske hade någon slags diagnos som han aldrig fick bekräftad.

– Han blev manisk när han fick en idé. I den här filmen så fångade vi honom under ett sådant maniskt rus, berättar Filip.

Helena Bergström spelar rollen som Dyr-Gunilla i filmen.

– Dyr-Gunilla flyttade till Köping som ung och sedan har det gått snett. Hon kallas för Dyr före Gunilla för att hon vill vara lite lyxigare fast hon sitter ute på bänken och dricker. Hon tycker att Köping har svikit henne.

Dyr-Gunilla tycker att Köping är precis det som kommunen blivit utnämnd till: Sveriges tråkigaste stad. Men det verkar skådespelarna själva inte tycka:

– Jag älskar Köping, säger Mikael Persbrandt.

– Småorten i Sverige har ett väldigt blekt vemod över sig men det finns också något väldigt rörande och fint och stilla över det, väldigt stilla emellanåt. Det finns något vackert i det.

– Jag älskar gamla brukssamhällen. Det är något väldigt rörande och sorgligt med det, som jag tilltalas av på något vis, säger han.

Helena Bergström tycker mycket om människorna hon mött i Köping.

– Det finns en otrolig värme bland människor när man filmar på mindre orter. De är väldigt tillmötesgående och rara människor, säger hon.

Flera personer som spelar med i filmen är från Köping. Västmanlands nyheter tittade på inspelningen av en scen i Karlbergsskolans gymnastiksal sent på kvällen. Persbrandt i sin roll som Hasse  P firas upp i ett par gymnastikringar för att göra reklam för sin smörgåstårta inför publiken under en basketmatch, men han möts av nedslående ord på tydlig Köpingsdialekt.

Cecilia Eriksson