Maria bevarar ovanliga får

Dala pälsfår är som synes lite mindre till storleken. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

VAGERSTA/SKULTUNA ”Tackorna kom”. Maria Sannesjö i Vagersta ropar på sina dala pälsfår som kommer farande direkt då de ser henne med mathinken i hand. Fåren är en rödlistad allmogeras vilket var det som intresserade Maria. Men hon har dem också för att hålla landskapet öppet.

I hagen går cirka 15 djur, en bagge, tackor och några lamm. Dala pälsfår är små och ”behändiga” till växten och tyr sig till sin ägare enligt rasbeskrivningen. De skall dock vara reserverade mot främlingar – men det märker jag inte något av då några är riktigt närgångna.

– 15 är lite för många, tio är optimalt. Jag köpte min besättning från Vallby 2009. Med tre småbarn ville jag ha en Bullerbykänsla här på gården där barnen får respekt för naturen, för livet och djuren. Fåren har det bra här och vi kan äta upp dem med gott samvete, säger Maria.

Dala pälsfår är speciell så till vida att lammen har en speciell pälslock som kan liknas vid en liten korkskruv. Denna användes till brämen längst ned vid kanten av ett speciellt ytterplagg, vid knäppningen fram och runt handlederna. Detta var vanligt på sockendräkterna runt Siljan.

Maria säljer också får och nyligen såldes några djur till Äppelbo i Dalarna.

– Snart kommer en annan tjej och hämtar men tacklamm säljer vi året om.

Det var 1976 som föreningen Svenska allmogefår köpte in de första dala pälsfåren från en by i Dalarna där man kunde konstatera att det var får av en ras som funnits i byn under lång tid.

– Ja, de är speciella, locken de har i pälsen kallas franslammlock. Men det är inte alla djur som har den – det är bara en av tio som har locken, berättar Maria.

Baggen är dock inte ifrån Vallby utan han är en äkta ”dalmas” från Rättvik. Man kan tro att han är herre i hagen men så är det inte då det gäller denna ras. Här är det en tacka som är ledartacka.

Men Maria har ytterligare ett mål med fåren.

– De betar inte så hårt som exempelvis hästar och kor och vi vill få fram och bevara olika arter av insekter och växter i hagen. Den var igenväxt med mycket träd och vi har huggit ut den under vintrarna – vi vill få till en fin naturbetesmark.

I närheten av hagen finns också en damm med den utrotningshotade flodkräftan.

– Det kan man kalla för att vi förenar nytta med nöje.

Dammen ligger i anslutning till familjens stora visningsträdgård i Vagersta.

– Vi behövde dammen till odlingen och då passade det bra att även utnyttja den för kräftor så vi skaffade kräftorna för fem år sedan. Vi köpte 100 djur från en odling i Heby. Men vi har inte ätit dem än – dock fiskar vi men släpper tillbaka kräftorna. Fast nu är det nog dags att ta ut lite.

Och kräftorna verkar trivas i sin damm.

– Ja, gör de inte det försöker de fly. Då kan man hitta klor vid strandkanten då fåglar tagit dem men det har vi aldrig gjort här, konstaterar Maria.

Jan Å Johansson