Medåker stämde upp

Medåkersstämman arrangerades av Studieförbundet Vuxenskolan, Medåkers Hembygdsförening och Ulf Svansbo, med stöd av Arboga kommun, Västmanlands Spelmansförbund och Västmanlandsmusiken. Här pågår allspel med Ulf Svansbo. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

MEDÅKER Västmanland har fått en ny spelmansstämma. I lördags var det premiär för Medåkersstämman på Abramsgården. Det blev så lyckat att arrangörer och spelmän vill göra det till en årlig tradition.

Stämman inleddes med allspel under ledning av Ulf Svansbo. Som mest spelade 36 personer samtidigt och publiken fick bland annat lyssna till Medåkers brudmarsch, Polska från Hed, Polska från Medåker och Schottis från Medåker.

– Det finns en enorm låtskatt här i Medåker som inte är så känd, berättar arrangören Monica Stolpe-Nordin från Studieförbundet Vuxenskolan.

– Därför höll Ulf Svansbo en två timmar lång kurs med Medåkerslåtar innan stämman öppnades.

Senare under eftermiddagen spelade Ulf Svansbo och hans barn Erik och Julia under namnet 3 x Svansbo.

När man ser trion på scen är det lätt att något fördomsfullt tro att de spelat tillsammans ända sedan barnen var kapabla att lyfta upp instrumenten själva.

Men faktum är att för Erik Svansbo, 37, blommade kärleken till folkmusik ut först då han var nästan vuxen.

– Jag såg en tjej i min ålder spela och hörde talas om folk som börjat först i vuxen ålder. Då insåg jag att det här kanske trots allt är något för mig och började plöja igenom alla pappas skivor.

– Folkmusik i Sverige idag är lite av en subkultur och som i vilken subkultur som helst lär man känna folk över hela landet man har väldigt kul ihop med säger systern Julia Svansbo, 29.

Syskonen Svansbo tycker sig märka att intresset för folkmusik hos unga människor blivit större de senaste åren. Ett exempel på det är Malte Kvarnryd, 12, från Västerås som var den yngsta spelmannen på stämman och uppe på scenen med Ulf Svansbo under allspelet.

Malte spelar både fiol och dragspel sedan flera år tillbaka. En före detta lärare inspirerade honom att börja.

Stämmans stora dragplåster var Bengan Andersson. Bland annat bjöd han på visor av sin bortgångne vän Allan Edwall. Mest jubel framkallade ”Kom du hit av egen vilja”, komponerad av Eva Jansson och med text av Peter Lundblad.

Efter Bengan Janssons framträdande blev det åter igen allspel.

Här och var uppstod också buskspel, precis som arrangörerna hoppats på.

Som mest stod det 180 bilar på den provisoriska parkeringsplatsen men antalet besökare var betydligt högre än så.

Pelle Saether från Studieförbundet Vuxenskolan var ljudtekniker. Han har i många år drivit en inspelningsstudio i Västerås som främst är inriktad på rock och metal.

– Publiken beter sig på olika sätt beroende på musikgenre men det är ändå samma magiska känsla att se responsen på det som sker uppe på scenen, förklarar han.

– Vi har förberett Medåkersstämman sedan i vintras. Jag tror stenhårt på det här och vill att det ska bli ett årligt återkommande event.

Lisa Parland