Ökat stöd för Peter Hultqvist efter beskedet

Textstorlek:

POLITIK (TT) Stödet har minskat bland svenskarna för en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter IT-skandalen på Transportstyrelsen. Det visar två Sifo-undersökningar som genomförts före och efter regeringsombildningen.

Drygt hälften, 51 procent, av svenskarna svarar nej på frågan om de tycker att Alliansen ska väcka en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist, visar en Sifo-undersökning. Drygt en fjärdedel, 27 procent, svarar att de stödjer en misstroendeförklaring, och 23 procent att de inte vet.

Undersökningen genomfördes på uppdrag av TV4 bara några timmar efter torsdagens presskonferens där statsminister Stefan Löfven (S) meddelade att tidigare infrastrukturminister Anna Johansson (S) och tidigare inrikesminister Anders Ygeman (S) fick lämna sina poster.

En liknande Sifo-undersökning som genomfördes på uppdrag av Svenska Dagbladet under onsdagen, alltså dagen före regeringsombildningen, visar att stödet för Hultqvist var lägre före Löfvens presskonferens. Då svarade något fler, 41 procent, att de stöder en misstroendeförklaring. Tre av tio svarade att det är fel, och 28 procent att de inte vet.

Sifos opinionschef Toivo Sjörén förklarar skillnaderna i mätningarna med att Stefan Löfven har lyckats förklara för väljarna varför Hultqvist ska sitta kvar.

– Bland de borgerliga väljarna tycker 33 procent att man ska väcka misstroendeförklaring, och 41 inte, där är det jämnare. Att S-väljare är emot en misstroendeförklaring är på något sätt självklart, det viktiga är att det inte är självklart bland Alliansväljarna att göra det, säger Sjörén till TT.

En SVT/Novusundersökning som genomfördes på torsdagen visar att stödet för Hultqvist är starkare bland Centerpartiets väljare än bland Moderaternas väljare. Nästan hälften, 45 procent, av C-väljarna svarar att det var rätt av Stefan Löfven att behålla Hultqvist, jämfört med 23 procent bland M-väljarna, rapporterar SVT.

I en undersökning från Aftonbladet/Inizio svarar en dryg majoritet, 55 procent, att de tycker att Stefan Löfven hanterade situationen rätt när han petade Johansson och Ygeman, men behöll Hultqvist.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT