Svag båtturism trots två storsjöar

Nej, båtlivet i Västmanland är inte stort trots både Mälaren och Hjälmaren. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

ARBOGA/LÄNET Trots närheten till Mälaren, och trots närheten till Hjälmaren – nej båtturismen i Västmanland forsätter vara ganska låg. 

Namnet Hjälmaren kommer från det fornsvenska ordet laelmber. Det i sin tur kan kopplas till isländskans jalmr, som har betydelsen buller, eller stoj.

Dialektalt kan det uttalas jalm, som har betydelsen skrik eller olåt. Alltså betyder namnet Hjälmaren Stormsjön, eller Den vinanade sjön.

Kanske är det det detta som avskräcker från båtturism i Sveriges fjärde största sjö som är 58 km lång och 18 km bred och har 357 km strand.

Arboga är den kommun i vårt län som har strand mot Hjälmaren. Det har för övrigt även kommuneran Eskilstuna, Katrineholm, Vingåker och Örebro.

Men inte ens 1 283 öar och 493 kvadratkilometer vatten tycks få fart på båtlivet.

Mälaren, Sveriges tredje största sjö, räcker inte heller till för att båtturismen
i länet ska ligga högt. Detta trots fina stränder och hamnar i inte minst Köping, Kungsör och Västerås kommuner.

När Sweboat (båtbranschens eget riksförbund) publicerar sin årliga statistik över båtturismen, fördelad på län, så visar även årets statistik, att Västmanland ligger långt ner vad gäller personer/gästnätter på sjön.

Tillsammans med Västerbotten och Örebro län så hamnar Västmanland längst ned vad gäller personer som övernattar i västmanländska gästhamnar.

Medan Västra Götaland, med båtparadiset Västkusten, har över en halv miljon personer/gästnätter i gästhamnarna, så har Västmanland 3 200.

I Stockholm, med sin örika skärgård, är motsvarande siffra en kvarts miljon övernattningar. Skåne kommer på bronsplats med 125 000 gästnätter.

Totalt i landet registrerades 1,3 miljoner personer som övernattade i gästhamnar förra året, fördelade på en halv miljon båtar.

Annars är båtlivet i landet välmående. Det beräknas finnas 756 000 båtar i sjödugligt skick. De kan vara fler, beroende på ett visst mörkertal

Närmare 1,5 miljoner svenskar vistades i fritidsbåt någon gång förra året. De är fördelade på en miljon hushåll.

Sverige är ett av klotets båttätaste länder. Det går elva personer per fritidsbåt. Som jämförelse går det 24 personer per båt i USA och 3 400 i Brasilien.

Och även om båtnätterna inte är överdrivet många i varken Hjälmaren eller Mälaren, så finns det givetvis ett rikt båtliv för många även i vårt län.

Rolf Johnsson