Unika takmålningar har blivit byggnadsminne

Västmanlands landshövding Minoo Akhtarzand invigde byggnadsminnet Bråfors genom att skruva fast en skylt i mangårdsbyggnadens vägg. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

BRÅFORS Familjen Brate och Länsstyrelsen bjöd än en gång in allmänheten till öppet hus i Bråfors bergsmansby under en helg. Utöver guidningar, utställare, fårvallning, hästslåtter och hässjning hade årets Bråforsdagar ett alldeles speciellt inslag. Brategårdens takmålningar från 1700-talet byggnadsminnesförklarades av landshövding Minoo Akhtarzand. I samma veva invigde hon också Eko museum Bergslagens aktivitetsvecka Järnrutten.

Det var andra gången Minoo Akhtarzand besökte byn och hon hoppas att fler västmanlänningar i och med byggnadsminnesförklaringen ska få upp ögonen för Bråfors och hitta dit.

Vad var ditt första intryck
av Bråfors?

– Vilket paradis! Den här fantastiska miljön och det här fantastiska landskapet vill jag att så många västmanlänningar som möjligt ska få se och uppleva och dethoppas jag att byggnadsminnesförklaringen kan bidra till.

Hur ofta utför du byggnads-
minnesförklaringar?

– Byggnadsminnesförklaringar är långa processer där många villkor ska vara uppfyllda. Så det blir ett par gånger om året ungefär. Men det är en väldigt trevlig uppgift.

Bråfors bergsmansby med tillhörande ägor har varit kulturreservat sedan 2006. Det innebär bland annat att byggnadernas utsida är skyddad.

Genom byggnadsminnesförklaringen är också mangårdsbyggnadens insida skyddad. Mangårdsbyggnaden uppfördes mellan år 1787 och 1790 och den stora salen där takmålningarna finns är en av landets bäst bevarade icke kyrkliga miljöer från den tidsepoken.

Målningarna har bibliska motiv och kan lysas upp av en 100 år gammal men fullt fungerande elbelysning som finns i salen.

För att komma till Bråfors Bergmansby svänger man av mot Söderbärke från riksväg 68/69 mellan Fagersta och Norberg.

Kommer ortsnamnet Bråfors bergsmansby skyltas från
riksvägen i och med byggnadsminnesförklaringen?

– Det skulle vi gärna vilja och den saken diskuteras med Länsstyrelsen och Trafikverket, säger Erik Brate.

Lisa Parland