Tidsresa när SM i sportkörning avgjordes

På planen för uppvärmning var det nästan kö på ekipagen. Det var 43 deltagare på SM i sportkörning i Sala. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

SALA I dagarna fyra har ett svenskt mästerskap avgjorts i Sala. Det är SM i sportkörning som avgjorts på Salaortens ryttarförenings anläggning med 43 deltagande ekipage från hela landet. Alla ekipagen tävlade i dressyr, maraton och precision. 

Ansvarig tävlingsledare var Gerhard Winroth från Sala vilken också är förbundskapten för landslaget i fyrspann. Han berättar om den imponerande anläggningen där SM avgjordes:

– År 2011 fick föreningen EU-pengar och vi färdigställde anläggningen redan samma år. Anders Larsson ritade upp banan och jag och en grävgubbe byggde banan – det tog en månad.

Just denna dag är det disciplinen dressyr som genomförs. Kanske inte en så actionfylld eller publikvänlig del av tävlingen?

– Den delen är för att man skall visa att man kan dressera hästen.

Banan sträcker sig över ett stort område och uppbyggnaden påminner om en fälttävlingsbana.

På dressyrmomentet är det en kusk och en person som är med som passagerare. Vagnarna är oerhört vackra och de som kör hästarna är klädda i gammaldags kläder.

– Det är överlag en udda sport och utomlands är det väl lite av en snobbsport. De som tävlar här är i många fall lantbrukare, men framför allt är det många lastbilschaufförer som tävlar. Det krävs ju lastbilskort för att köra omkring med hästarna och vagnen.

I Sverige finns det cirka 400 licenserade kuskar men många fler tränar körning utan att tävla.

– Det är säkert flera tusen, tror Winroth.

Tävlingsformen finns ännu inte på OS-programmet då man tycker att det är för få deltagare.

– På VM kan det vara 40 till 50 ekipage – men som sagt, OS-folket tycker det är för lite.

Att det ”bara” är 43 deltagande ekipage på SM beror på att andra tävlingar stundar.

– Snart går en stor ponnytävling och så stundar Europamästerskapen i Göteborg om en vecka. De som deltar där vill inte riskera skador så därför uteblir de från SM.

Själv började Gerhard Winroth med sportkörning år 2006 och så har han haft hästavel.

– Jag gjorde dock ett långt uppehåll men sade till min fru att då jag blir pensionär skall jag börja med körning igen.

Och som sagt. Även om det är en udda sport i Sverige, som Winroth säger, är det en stor sport i Europa. Och några som tävlar mycket i Europa är Maria och Stefan Johansson från Grötlingbo på Gotland. De driver ett hästföretag med ridskola och ridläger och har odling av vall och spannmål. Men tävla hinner de ändå.

– Vi har gjort sex tävlingar i år, förutom två i Sverige har det blivit tävlingar i Holland, Danmark och i Tyskland. Men utomlands har vi inte gjort några bra resultat, säger Maria som ändå tävlar på landslagsnivå.

I Sala tävlade de i ponnyklassen med hästen Cimbus.

Det är femte gången de tävlar i SM.

– Det går som det går men vi har två SM-brons och två silver i Nordiska mästerskapen. Men det är svårt med tiden och pengarna – det kostar otroligt med pengar. En ny vagn kan kosta upp emot 100 000 kronor, säger Maria.

– Vagnarna i dag är så avancerade med skivbromsar och styrfördröjning, inflikar Stefan och klappar Cimbus.

Jan Å Johansson