Bevara sommarens gröna

Textstorlek:

​Sommaren är här med bär och frukt från skog och trädgård. Spara gärna sommaren smaker, kanske med en liten ny twist.

Annons:

Den som har fått många tomater kan prova paprika- och tomatchutneyn som smaksätts med bland annat nejlikor.
Eller varför inte prova att göra en drink med hallonsylt som bas. Den går att göra både alkoholfri, och som starkare variant, och äppelskörden kan bli en äppelmarmelad med smak av karamell. Den som hellre vill köra på det klassiska stuket kan koka en läskande rabarbersaft som kanske kan ge lite sommarkänsla även när höstmörkret sänker sig.

 

Hallon Jamtini med citron

Ingredienser hallonsylt:

2 l hallon

1 kg syltsocker

Ingredienser jamtini:

2 dl hallonsylt

1⁄2 dl vit sirap

Saft från 1 citron

1 dl vatten

1 dl tranbärsjuice

Toppa med fruktsoda eller sodavatten och is

Citronverbena (kan uteslutas)

Limeskivor

 

Gör så här:

Börja med att göra sylten. Skölj bären och plocka eventuellt bort fula bär.

Lägg bären och sockret i en gryta och koka under omrörning i 2 minuter.

Skumma och låt stå 10 minuter.

Häll upp på varma, väl rengjorde burkar. Sätt på lock. Förvara kallt.

Blanda den svalnade sylten med resten av ingredienserna till jamtinin i en tillbringare och rör om så allt har löst sig.

Lägg rikligt med is i fyra glas och häll jamtinin i glasen.

Toppa med fruktsoda eller sodavatten. Garnera med citronverbena och limeskivor.

Tips: För en alkoholhaltig drink tillsätt 4 cl vodka per cocktail. Och det går bra att göra sylt på andra frukter med samma recept. Byt bara ut hallonen mot valfri annan frukt.

 

Paprika- och tomatchutney

Ingredienser:

1 röd, 1 grön och 1 gul paprika

1/2 kg tomater

1/4 kg gul lök

1–2 vitlöksklyftor

5 msk balsamvinäger

1 1/2–2 dl mörkt muscovadorörsocker

2 krm malda nejlikor

1 tsk salt

1 tsk paprikapulver

 

Gör så här:

Skålla och skala paprikor och tomater. Ta bort alla kärnor. Skala löken. 4 Skär alla grönsaker i små tärningar.  Riv eller hacka vitlöken.

Blanda paprika, tomat, lök, vitlök,
balsamvinäger, muscovadorörsocker, nejlikor, salt och paprikapulver i en kastrull och sjud under omrörning i 30 minuter.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt.

 

Rabarbersaft

Ingredienser:

2 kg rabarber

1 1/2 l vatten

saft från 1 citron

1 kg strösocker

 

Gör så här:

Skölj rabarbern. Skär den i bitar. Koka med vattnet tills rabarbern är helt mjuk.

Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Rengör grytan och häll tillbaka saften. Tillsätt socker och citronsaft. Koka under ständig skumning tills saften är helt klar.

Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara svalt.

Tips: Rabarbern kan bytas ut mot valfria bär eller frukter.

 

Äppelmarmelad med smak av karamell

Ingredienser:

500 g äpplen, t.ex. aroma

1 1/2 dl ljus sirap

2 dl vatten

saft från 1/2 citron

200 g syltsocker

1 tsk malen kardemumma

 

Gör så här:

Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.

Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.

Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter.

Skumma noga om det behövs. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt.

Recept och bilder: Dansukker

Annons: