Dags ta ansvar för plasten

Textstorlek:

Plastic People är en låt av Frank Zappa som 1967 hånade en oreflekterad livsstil späckad med syntetiska ämnen. Plasten sågs då som ett överlägset och modernt material som kunde förenkla vardagen för miljoner människor. Till stora delar var det sant, men myntet skulle visa sig ha en baksida.

I dag hävdar forskarna att minst 8,3 miljarder ton plast producerats på jorden sedan materialet togs i bruk i stor skala på 1950-talet. Merparten har tyvärr dumpats på soptippar eller i naturen, en ansenlig mängd finns i världshaven. Allt enligt en ny studie, tryckt i Science Advances. Enligt den beräknar forskarna att över 4,9 miljarder ton, eller drygt 60 procent av all plast som hittills producerats, har kastats och ansamlats i haven, i sjöarna, i skogarna och på fälten. Tiden det tar att bryta ner plats i naturen är extremt lång.

Vetenskapsmännen bakom rapporten har även beräknat mängden plastavfall som specifikt hamnar i oceanerna. Kalkylen visar att 8 miljoner ton plast dumpades i haven år 2010. I dag är siffran ännu högre.

Forskarna framhåller att betydligt mer av all plast som produceras måste förbrännas eller återanvändas, annars blir situationen ohållbar. Endast tolv procent av plastavfallet har bränts, och bara nio procent har återanvänts sedan 1950.

Allt fler är i dag medvetna om problemen med plasten och det börjar hända positiva saker på området. I Region Skåne har så kallad innovationsupphandling resulterat i att vården kunnat ersätta förkläden i plast med ett fullt nedbrytbart och förnyelsebart biomaterial. Det har plastens egenskaper men är miljömässigt hållbart. Bakom innovationen står Åke Rosén på Gaia Biomaterials. Företaget framställer även andra produkter och säger sig kunna ersätta 80 procent av alla plastprodukter i sjukvården.

Exemplet visar att det är möjligt att ersätta plast med mer hållbara material. Myndigheter och aktörer i offentlig sektor är stora köpare och förbrukare av varor. Genom att upphandla klokt och hållbart kan mycket göras för att fasa ut plasten.

Ett annat sätt att ta ansvar är att använda plasten klokt och sparsamt. Som att återvinna plasten runt gurkan, minska på användandet av plastkassar, med mera. Konsumenter har makt. Många börjar ta med tidigare använda kassar till butiken, andra ersätter plast med tyg eller papper, vilket går utmärkt! Och flera butiker börjar ta betalt för plastkassarna. Redskap i plast kan ersättas med likadana i trä. Och så vidare…

Insikten om plastens avigsidor på djur och natur sprider sig. Länge har vi kunnat njuta frukterna av detta fossila material, och det ska vi fortsätta med, men betydligt mera hållbart och med ett större mått av ansvar.

Bo Höglander