Det lockar turister till länet

Vallby friluftsmuseum i Västerås kommun finns med på tio i topp-listan. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

– Man kan se på frågan om vi haft en bra turistsommar på två sätt. Genom ett statistiskt
underlag över antalet gästnätter som ännu inte finns att tillgå och genom en maggropskänsla. Den senare är positiv. Mellanvädret, då det är omkring 20 grader varmt, brukar vara gynnsamt för turismen i Sverige säger Henrik Wester som är turismchef på Region Västmanland.

Vad lockar folk till Västmanland?

– Några volymdragare som Liseberg eller Gustavsvik finns inte i Västmanland men vi har många besöksmål av dagskaraktär. Vi behöver vi spetsa till oss så att fler kombinerar flera besöksmål och kanske stannar under ett dygn. En stor utmaning är att göra fler saker möjliga att förboka en viss tid ett visst datum.

Fram till 2011–2012 fanns det en besöksdatabas med officiell statistik över de största besöksmålen i Västmanland. Då toppade Skantzöområdet i Hallstahammar listan.

– Vi brukar på länsnivå hänvisa till Trip Advisor för att hitta populära besöksmål. Det är ett bra verktyg som vi uppmanar så många som möjligt att använda säger Henrik Wester.

Allemansrätten och tillgången till en säker natur där de vilda djuren är relativt ofarliga upplevs ofta som något exotiskt och spännande för utländska turister. Kolarbyn i Skinnskatteberg och Wild Sweden som ordnar safari-turer lockar många tyskar och holländare.

Finns det några vanliga kulturkrockar?

– I Sverige tar vi ofta vår väska och går. Här blir man inte självklart upphämtad vid flygplatsen eller tågstationen. Jämfört med andra europeiska länder har vi också glest med matställen utmed vägarna och de som finns är ofta internationella snabbmatskedjor. Vi har inte värdshus på samma sätt som Tyskland eller Holland.

Har du något tips på något lite mer udda besöksmål i länet?

– Norrängens Alpacka bed and breakfast i Broddbo utanför Sala. Eller de Wilde Outdoor som erbjuder paramotorflygturer över brandområdet.

Börjar det bli vanligare att avstå från flyg av miljöskäl och istället åka runt i Europa med andra färdmedel?

– Ja och nej. Vi flyger mer än vi någonsin har gjort men samtidigt har alla trender någon form av mottrend och andra sätt att resa börjar komma mer och mer. Vi har väldigt säkra vägar och att hyra och köra bil är säkert i Sverige jämfört med många andra länder. Att skaffa husbil börjar bli vanligare. Interrailresande med tåg börjar komma tillbaka. Och här om dagen läste jag en nyhetsnotis om att det varit besöks-rekord vid Kebnekajse.

Lisa Parland

 

1. Sala Silvergruva i Sala kommun

2. Vallby friluftsmuseum i Västerås kommun

▶ 3 . Västerås domkyrka i Västerås kommun

4. Anundshög i Västerås kommun

5. Västerås historiska skeppsmuseum i Västerås kommun

6. Kokpunktens actionbad i Västerås kommun

7. Kungsbyns djurpark i Västerås kommun

8. Västanfors hembygdsgård i Fagersta kommun

9. Djäkneberget i Västerås kommun

10. Strömsholms slott i Hallstahammars kommun.