Medeltidsdagarna nalkas

Elsy Harryson är vice ordförande i Föreningen Arboga Medeltid. Nästa år är det 30-årsjubileum för Medeltids­dagarna vilket redan har börjat planeras. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

ARBOGA Föreningen Arboga Medeltid har fullt upp. Just nu håller årets program på att tryckas, städningen upphandlas och roddarlag värvas.

– De klassiska inslagen som riddarspel, festtåg, roddartävling, spökvandring och eldshow återfinns förstås även i år berättar Elsy Harryson som är vice ordförande i Föreningen Arboga Medeltid.

Däremot blir det inget medeltida bröllop i Trefaldighetskyrkan eftersom man inte hittat något brudpar.

En nyhet är Pilgrimsspelet ”En medeltida pilgrimsfärd” med Mikaeli sångare och De vandrande Kvinterna. Det uppförs i Heliga Trefaldighetskyrkan på lördagen och är gratis.

En annan förändring är att den officiella invigningen av årets Medeltidsdagar inte kommer att ske på torget under dagtid utan klockan 18 onsdagen den 9 augusti i Ahllöfsparken.

I år har man infört lite striktare regler för försäljarna i Ahllöfsparken.

– Det de säljer ska vara egentillverkat hantverk, det ska ha en tydlig koppling till medeltiden och det får inte vara alltför många som säljer samma sak eftersom det då skulle bli en alltför hård konkurrens mellan säljarna förklarar Elsy Harryson.

Det finns också en marknad arrangerad av Thomas Wolf Pettersson i kyrkparken och dessutom ställer handlare upp stånd utmed Nygatan och Västerlånggatan. Där är reglerna för försäljning inte riktigt lika strikta.

Arboga lever upp som aldrig förr under de fem dagarna i augusti.

Det är inte bara Föreningen Arboga Medeltid och de omkring 15 volontärerna som aktivt engagerar sig.

– Flera av våra sponsorer, som Västmanlandsmusiken och Sparbanken Västra Mälardalen är medarrangörer berättar Elsy Harryson. Kyrkan, Arboga museum och stadens restauranger arrangerar också programpunkter och Turistbyrån erbjuder organiserade vandringar med medeltidstema.

– Det här är en av årets största hemvändarhelger i Arboga så det blir många glada återseenden.

– Arbogaborna är ganska duktiga på att låta bilen stå under de här dagarna vilket gör att de som kommer hit från andra städer hittar parkeringsplats centralt och det är vi väldigt tacksamma för säger Elsy Harryson.

Nyligen flyttade Föreningen Arboga Medeltid till nya lokaler. Det stora klädförrådet är nu inrymt ett gammalt bankvalv.

En del av kläderna har medlemmarna sytt själva, annat har man köpt in eller fått till skänks.

– För att uppmuntra så många som möjligt att klä ut sig tar föreningen enbart 200 kronor i hyra per dräkt oavsett om den hyrs ut en eller flera dagar informerar Elsy Harryson.

Lisa Parland