Pelargon åter till konditori

Erok Brate överlämnar originalpelargonen Elsas konditori till nuvarande ägaren Kristina Leijonhufvud.​ Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

NORBERG Erik Brate från Bråfors utanför Norberg var hemlighetsfull då han meddelade att han ämnade överräcka en gåva till Kristina Leijonhufvud, ägare av Elsa Anderssons konditori. Han hade nämligen kommit över en gammal pelargonsort med namnet Elsas konditori.

Pelargonen Elsas konditori fanns redan i konditoriet då det invigdes den 7 maj år 2016. Och ett exemplar fanns fortfarande kvar då konditoriet brann ned för två år sedan. Erik Brate hade fått ett exemplar av en bekant i Edsbyn, Fia Elfving.

– Hon har mamman till vår senaste hund och vi började diskutera den här pelargonen redan i våras, berättade Erik.

Han räckte över den rosaröda pelargonen till Kristina och sade:

– Hoppas ingen hunnit före.

– Det har faktiskt någon gjort. Det var en kund som skänkte den till oss men vi har inte ställt ut den ännu. Men den här skall få stå i Elsarummet på konditoriet, lovade Kristina.

Hon berättade vidare att hon är djupt imponerad av alla snälla människor som engagerat sig i konditoriets vara eller inte vara. Och pelargonen har hon en teori om.

– Den har ju funnits ända sedan konditoriet öppnade för 100 år sedan och jag tror att det är många som tagit skott av den. Det är bra att jag har två nu men den skall tydligen vara tacksam.

Brate överlämnade blomman utanför entrén där kön med fikasugna som vanligt ringlade ut på gatan.

– Vi har haft mellan 700 och 800 gäster varje dag, säger Kristina som är på plats varje dag.

– Det krävs att jag är här men annars har vi 40 personer som jobbar under sommaren. Det är jättekul att Norberg lever upp igen och att många har fått jobb. Den stora kundtillströmningen spiller över på andra verksamheter i byn vilket är roligt.

Hon berättar också om hur jobbig processen var att komma överens med försäkringsbolaget.

– Jag hade dock bestämt mig snabbt för att konditoriet skulle byggas upp igen. Det hade varit tråkigt att bara lämna ett hål efter sig. Men beslutet och klartecknet att börja återuppbyggnaden kom i elfte timmen, berättar Kristina.

Allt sedan nyöppnandet den 7 maj har kön ringlat lång in till konditoriet. Hur det blir till vintern återstår att se men Kristina hoppas på en normal tillströmning såsom det var före branden.

– Men det är på sommaren som inkomsterna är. De skall täcka resten av året. Hade vi haft invigning i oktober hade det inte gått utan enda möjligheten var att öppna i början på sommaren. Absolut senast till midsommar.

Hon är också tacksam över att byggföretaget lyckades bygga upp konditoriet på så kort tid som fyra månader.

– Jag är djupt imponerad av dem. Och det är kul att de flesta som byggde kom från lokala företag, tycker Kristina.

Jan Å Johansson