Pris till unga företagare

Textstorlek:

FAGERSTA Tårar och skratt om vartannat fyllde Lindgården i Fagersta när en gala anordnades för ungdomar som deltagit i projektet Framtidens Företagare. Under galan FF-Exit delades flera priser ut för att hylla ungdomarnas insatser i företagsvärlden under sommaren.

– Jag har bakat tårtor hela sommaren, däribland 6 stycken bröllopstårtor, berättar Emilia Lundqvist från Fagersta.

Hon driver företaget Emilias tårtor i Fagersta, som är ett av de 22 företag som startats och drivits under sommaren genom projektet Framtidens Företagare, med ungdomar från Sala, Norberg och Fagersta.

Tillsammans har de unga entreprenörerna, de 16 företag som fanns representerade på plats under galan, tjänat in lite mer än 169 000 kronor under sommaren. Det är ett belopp som inte bara kommer från försäljningen utan även genom gåvor.

Till sin hjälp har de haft handledarna Linnea Eriksson och Ann-sofie Fryxell och fokus har främst legat på den personliga utvecklingen. Flera av ungdomarna vittnar om att de innan de gått med i projektet inte vågat tala inför folk, men att det nu har vänt och de har fått ett ökat självförtroende och en större frimodighet.

Emilia Lundqvist gjorde sitt andra år inom projektet. Under sommaren har hon bakat såväl frukttårtor som marängtårtor. Men även bröllopstårtor. Till vardags studerar hon på en bageriutbildning på Tranellska gymnasiet i Västerås.

Förra året, första gången som projektet genomfördes, vann hon pris som ”Framtidens företagare”.

– Förra året jobbade jag mer med det personliga, nu har det handlat mer om marknadsföringen för mig, berättar hon.

Ungdomarna, som är mellan 14 och 18 år gamla, har kommit i kontakt med projektet via information i skolorna och sedan startade det i maj.

Det är via Facebook Emilia har hittat sina kunder och det har gått bra. Men hon hade ändå önskat att projketet startat några månader tidigare för att kunna bygga upp en kundkrets redan då.

– Det har varit det svåraste att hitta kunderna, det tar tid, säger hon.

I övrigt säger hon att hon tycker att projektet varit väldigt bra och hon har fått mersmak på företagandet.

– Jag skulle vilja starta ett eget företag i USA, säger hon.

De unga entreprenörerna visade upp sina företag för inbjudna, däribland sina familjer. Robin Haapala Silvfer, vann utmärkelsen Årets entreprenör under galan FF-Exit. Under sommaren har han kontaktat bönder, plockat upp deras potatis och sedan sålt den på Järntorget i Fagersta och han har även använt Facebook som en kanal för att hitta kunder. Det har gått bra för honom.

– Potatisen har sålts som smör i solsken, säger han med ett stort leende på läpparna.

Under galan fanns representanter från kommunerna med som delade ut priser i olika kategorier. Prisutdelningen var till stor del mycket känslosam med glädjetårar och berättelser om hur mycket projektet betytt för ungdomarna. Följande ungdomar vann: Samuel Persson vann Årets marknadsförare och Årets personliga utveckling, Saif Hadid blev Framtidens företagare i Norberg, Robin Haapala Silvfer blev Årets entreprenör, Patrycja Robak blev Årets FF-kompis, Adrian Stridh vann Framtiden företagare i Sala och Hoodo Muhumed blev Framtidens företagare i Fagersta.

Projektledaren Charlotta Strengbom hoppas att fler kommuner ska komma med i projketet nästa år.

– Förhoppningsvis kommer fler kommuner vara intresserade av FF-modellen som satsar extremt mycket på personlig utveckling. Vi hoppas att det ska bli ett länsprojekt, säger hon.

Projektet har kostat 480 000 kronor. Bakom det står bland andra Region Västmanland samt kommunerna Fagersta, Norberg och Sala.

Cecilia Eriksson